Ultima oră

România TV – Edemul infotaimentului! Narcotizați de banda galbenă

MondialNu știm ce-o mai face Dan Diaconescu în recluziune (citește? scrie? visează? imaginează noi construcții politice utopice?) dar dacă mai zappează în celulă, ajungând la ”RomâniaTv” constată că profețiile sale s-au împlinit.

Nu-i vorbă că mai sunt și alte emisiuni pe la alte posturi Tv ce amintesc de gloria de garsonieră a OTV-ului, dar la ”RomâniaTv” se desăvârșește ”pohta ce-a pohtit-o”ghinionistul DDD. Nu știm dacă este numai o impresie, dar banda galbenă de breaking news, cu titluri ”fantasmagorice” a devenit tot mai lată. Totul, dar absolut totul este pus sub lupa senzaționalismului crâncen.

Se vorbește alarmant precipitat, corespondenții de pe teren tropăie mărunt de emoție până la intrarea în emisie, pentru a comunica îndeobște banalități inepte, fie mari fâsuri, iar cei din platou sunt pregătiți cu arsenalul clișeistic de vorbe la purtător. În afara jurnaliștilor amfitrioni, care patronează suveran infotaimentul, făcându-si simțită prezența prin ridicări de ton, atitudini de revoltă ori gureșe pițigăieli, se perindă politicieni din tabere antagoniste, împinși la înaintare pentru ca lumea să-i aibă mereu în fața ochilor dar și exponenți/prototipuri ale unor profesioniști foarte la modă: avocatul (prompt în devoalarea dedesubturilor juridice, ironic și chițibușar); psihologul (uneori doct și cu o morgă academică, alteori promotor al stereotipurilor de știință popularizată, vine chitit cu expertiza sa pentru a analiza atitudini și comportamente); sociologul (i se face simțită prezența în preajmă de alegeri, sau la analiza sondajelor de opinie, conținând inevitabila interogație: ”credeți că ne îndreptăm în direcția cea bună?”; sindicalistul (cel mai vocal dintre toți, dă la pământ cu guvernarea și vrea să se arate cu orice preț util și eficient pentru interesele categoriei socio-profesionale pe care o reprezintă agitat); artistul (actor, cântăreț, etc) – o prezență mai rară și de dată relativ recentă.

Dacă a depășit condiția de simplu observator al actualității prin înregimentarea politică (cazul Florin Zamfirescu) discuția devine animată; oricum este cel mai charismatic dintre interlocutori grație unei anume prospețimi naive care prinde la marele public; ”ezotericii” convocați la dezbaterea de teme ”spiritualiste”: astrologi, numerologi, clarvăzători, etc; Monica Tatoiu & Monica Pop: inenarabile, indescriptibile, infatigabile. Lista rămâne firește deschisă. Nu știm de ce a plecat totuși Victor Ciutacu de la ”Antena 3”?

Pentru a co-modera alături de Liliana Ruse emisiuni politice? Sunt convins că ar fi prins emisiuni mai de soi la vechiul loc de muncă, post tv care a început să fie restructurat pe criteriile profesionalismului în noua sa grilă. În continuare, la celebrul B1 d-nul Băsescu vine mereu nestingherit și se simte excepțional, iar d-nul Cristoiu încearcă să analizeze în funcție de invitat dacă vreo declarație se poate numi cu adevărat o știre. O muncă de chinez bătrân și înțelept care nu e pre aducătoare de roade.

Celebrul bucătar Jamie Oliver dezvăluie nițel jenat că a cam încheiat socotelile cu școala pe la 16 ani, tentat fiind de secretele bucătăriei. Se autodefinește drept dislexic și mărturisește că în viața lui nu a citit nici o carte.

Ar trebui ca DNA-ul britanic să îl cam ia la puricat; cum adică, ești absolvent cu diplomă în artă și geologie! A frecventat cu adevărat aceste studii sau și-a adăugat fraudulos în CV, cu evidenta complicitate a instituțiilor în cauză titluri nemeritate? Oricum la averea sa remarcabilă, realizând și opere caritabile i se cam iartă totul. Ca să nu mai vorbim de cerbicia luptei sale cu fast-food-ul și pledoaria în favoarea unei mâncări sănătoase pentru adolescenți în școlile britanice.

Așadar să nu ne mai împiedecăm de fleacuri. Omul nostru nu s-a folosit de titluri, el și-a văzut temeinic de treabă în bucătărie și la televizor și e trecut în galeria celor mari, precum Gordon Ramsay și alții. Sunt curios ce ar discuta cu Bontea, Scărlătescu sau Dumitrescu.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE