Recuperarea ortopedică este esențială pentru persoanele care au suferit leziuni musculo-scheletice sau care au trecut prin intervenții chirurgicale ortopedice. Este un proces complex, care include o serie de intervenții și tehnici terapeutice și al cărui obiectiv final este acela de a asigura restabilirea capacităților funcționale pierdute și de a îmbunătății calitatea vieții pacientului.[1] Un plan de recuperare ortopedică personalizat oferă numeroase beneficii, iar în continuare ți le vom prezenta pe câteva dintre cele mai importante.
Reducerea durerii
Gestionarea durerii este un aspect critic al recuperării ortopedice deoarece permite pacientului să se implice activ în procesul de recuperare, asigură o mai bună complianță și motivație din partea acestuia și promovează o mai bună calitate a vieții. Acest lucru necesită o abordare complexă, care combină mai multe modalități de tratament.
Exercițiile fizice, terapia manuală și dispozitivele ajutătoare sunt câteva exemple de metode folosite cu succes în reducerea durerii. Exercițiile fizice sunt concepute pentru a îmbunătăți forța, flexibilitatea și mobilitatea, în timp ce terapia manuală implică utilizarea mâinilor pentru a manipula țesuturile moi și articulațiile, cu scopul de a ameliora durerea și de a îmbunătăți mișcarea. De asemenea, dispozitivele ajutătoare, cum ar fi ortezele sau cărucioarele, pot ajuta la ameliorarea durerii prin reducerea presiunii asupra articulațiilor afectate.[1]
Restabilirea și îmbunătățirea mobilității
Restabilirea și îmbunătățirea mobilității este un obiectiv important al unui plan de recuperare în ortopedie. Prin programe de exerciții adaptate nevoilor individuale ale pacientului, se îmbunătățesc forța și flexibilitatea tendoanelor, mușchilor și ligamentelor, ceea ce ajută la restabilirea mobilității complete a articulațiilor.
Tehnici de terapie manuală pot fi utilizate pentru a reduce rigiditatea și a îmbunătăți flexibilitatea, iar exercițiile de coordonare și echilibru contribuie la îmbunătățirea controlului motor și prevenirea căderilor. Mai există, de asemenea, și sisteme robotizate ce permit mobilizarea timpurie a pacientului și facilitează întărirea mușchilor și recuperarea funcțională. Realitatea virtuală este utilizată și ea în recuperarea ortopedică pentru creșterea mobilității articulare și îmbunătățirea coordonării.
Tehnicile, exercițiile și sistemele menționate, în combinație cu utilizarea dispozitivelor ajutătoare, ajută pacientul să-și recapete încrederea în abilitatea sa de a se mișca și de a-și relua activitățile normale.[1]
Restabilirea independenței pacientului în activitățile de zi cu zi
Sarcini în mod normal simple, cum ar fi mâncatul, îmbăierea, îmbrăcarea și deplasarea, pot fi dificil de îndeplinit atunci când există o leziune musculo-scheletică sau după o intervenție chirurgicală. Recuperarea ortopedică permite însă pacientului să-și recapete abilitatea de a efectua astfel de sarcini și de a-și recăpăta independența pierdută, astfel încât să poată să trăiască o viață cât mai normală posibil, în ciuda problemelor ortopedice cu care se confruntă.
Există diverse strategii ce pot fi folosite în acest scop, de la învățarea unor tehnici noi de a efectua activități zilnice într-un mod care să minimizeze durerea și disconfortul până la exerciții specifice pentru îmbunătățirea mobilității și a forței musculare sau utilizarea unor dispozitive ajutătoare.[1]
Recuperarea ortopedică oferă beneficii uimitoare, de la reducerea durerii și restabilirea mobilității, până la restabilirea independenței pacientului în desfășurarea activităților zilnice. Procesul de recuperare începe adesea încă din spital, continuă într-un centru specializat de recuperare medicală și ulterior și acasă. Ce anume va presupune planul de recuperare depinde de nevoile specifice ale pacientului, de motivul pentru care are nevoie de recuperare ortopedică, dar și de alți factori. De stabilirea și implementarea acestui plan de recuperare se va ocupa o echipă multidisciplinară, ce va include diverși specialiști.[1]
Dacă tu sau o persoană apropiată aveți nevoie de recuperare ortopedică, începeți prin a vă programa la o consultație de specialitate. Aceasta reprezintă primul pas în stabilirea unui program de recuperare eficient, care să ofere toate beneficiile menționate în acest articol și nu numai.
Bibliografie:
- Shoaib, Muhammad, et al. „Orthopedic Rehabilitation: Restoring Function and Mobility”, ResearchGate, 24 July 2023, www.researchgate.net/publication/372548475_Orthopedic_Rehabilitation_Restoring_Function_and_Mobility.