Dacă ar fi să ne gândim la rețetele tradiționale românești, ciorba de fasole cu siguranță își are locul binemeritat în preferințele românilor. Bucătăria tradițională românească pune mare preț pe toate preparatele din fasole, de la iahnia de fasole și fasolea bătută până la ciorba de fasole în varianta de post sau în cea cu ciolan afumat. Dacă și tu dorești să prepari o ciorba de fasole autentică și să-i surprinzi pe cei dragi, descoperă în articolul următor care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum poți găti ciorba de fasole ca la carte!
Ingrediente pentru ciorba de fasole tradițională
Ciorba de fasole tradițională este un fel de mâncare nutritiv și reconfortant, care a făcut parte din bucătăria românească de-a lungul secolelor. Înainte de a începe prepararea acestei delicioase ciorbe, este important să te asiguri că ai toate ingredientele necesare la îndemână. Pentru o oală de ciorbă de fasole după rețeta tradițională vei avea nevoie de:
- 400 g de fasole boabe;
- 2 morcovi medii;
- 2 rădăcini de pătrunjel;
- 1 ceapă medie;
- 1/4 țelină;
- 2 roșii;
- 1 ardei gras;
- 1 crenguță de cimbru;
- 1-2 foi de dafin;
- 1 legătură de verdeață;
- 50 ml de ulei;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare pentru ciorba de fasole după rețeta clasică românească
Ciorba de fasole este unul dintre cele mai apreciate preparate românești, fiind deosebit de hrănitoare și cu un gust deosebit. Pentru a putea prepara ciorba de fasole este necesar să treci prin câteva etape de preparare. Iată cum să gătești ciorba de fasole după rețeta clasică românească!
Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă
Aceasta include curățarea, spălarea și tăierea legumelor, precum și pregătirea cărnii, în cazul în care aceasta se folosește. De asemenea, fasolea trebuie înmuiată în apă rece pentru câteva ore sau peste noapte, pentru a fi mai ușor de gătit și de digerat. Așadar, se curăță, se spală și se mărunțește ceapa, iar morcovii, țelina și pătrunjelul se vor curăța și toca în cubulețe mici. Ardeiul se va toca în felii subțiri, iar roșiile se vor tăia felii.
Pre-fierberea boabelor de fasole pentru ciorbă
Un aspect important în prepararea ciorbei de fasole este pre-fierberea boabelor de fasole. Acest pas reduce semnificativ timpul de gătire și face fasolea mai ușor de digerat. Fasolea bine înmuiată pentru cel puțin 8 ore în apă rece se limpezește bine și se pune la fiert tot în apă rece. Când apa a dat în clocot, se ia oala de pe foc, se scurge și se limpezește fasolea, sub un jet de apă rece. Apoi fasolea se transferă din nou în oală, se acoperă cu apă rece și se pune din nou la fiert. Când apa dă din nou în clocot, se repetă același proces anterior și se pune fasolea la fiert pentru a treia oară.
Gătirea ciorbei de fasole
În oala cu boabe de fasole de pe foc se pot adăuga în acest moment frunzele de dafin și de această dată fasole se va fierbe până când boabele sunt gata. O ciorbă de fasole gătită într-o oală normală poate dura aproximativ 2 ore. Trebuie să ai grijă să adaugi suficient de multă apă, în așa fel încât fasolea să se poată înmuia.
Încinge apoi într-o oală uleiul de floarea soarelui și adaugă peste acesta ceapa tocată mărunt, cu puțină sare. Când ceapa începe să se înmoaie, adaugă morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel, apoi călește-le până când și acestea s-au înmuiat. Atunci când fasolea este aproape fiartă, adaugă peste aceasta legumele călite, alături de crenguța de cimbru. Când fasolea a fiert suficient, se adaugă în ciorbă și ardeiul tocat, alături de feliile de roșii.
Fierbe în continuare ciorba de fasole, apoi potrivește-o de sare și piper. Tot pentru aromă poți adăuga și frunze proaspete de pătrunjel. Se stinge apoi focul și se acoperă oala cu un capac, pentru 10 minute, timp suficient pentru ca verdeața să se infuzeze.
Gătitul ciorbei de fasole după rețeta clasică românească nu este o sarcină dificilă, cu condiția să ai la dispoziție ingredientele potrivite și să urmezi cu atenție pașii indicați. Gătește și tu ciorbă de fasole tradițională pentru cei dragi și bucurați-vă împreună de aromele autentice ale acestui îndrăgit preparat românesc!