Ultima oră

[FOTO] Gala Premiilor Lugojene 2018! O seară a excelenţei, strălucirii şi aplauzelor

Marele premiu al galei şi Trofeul “Josif Constantin Drăgan” au revenit universitarului Radu Emil Precup.

MondialÎn seara de vineri, 7 decembrie, spectatorii prezenţi la sala Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” au aplaudat îndelung la finalul Galei Premiilor Lugojene. Ediţia din acest an, a VIII-a, a fost un eveniment foarte reuşit – la succesul căruia au contribuit premianţii, publicul lugojean, artiştii de valoare invitaţi, dar şi organizatorii: Primăria Municipiului Lugoj, Fundaţia Europeană Drăgan şi săptămânalul “Redeşteptarea”.

Ca şi anul trecut, gala a fost prezentată în stil alert şi dezinvolt de jurnalistul Ion Moldovan, redactor şef al săptămânalului “Redeşteptarea”.

Ediţia 2018 a adus câteva noutăţi binevenite: au fost adăugate categorii noi, iar numărul premiilor acordate a fost extins la nouă. Prezentările au fost realizate într-o manieră concisă, dinamică şi cuprinzătoare, prin intermediul unor clipuri video inspirate, care au cuprins şi un scurt laudatio, pe lângă prezentarea laureaţilor.

Introducerea în atmosferă s-a făcut pe acordurile nemuritorului imn neoficial al oraşului, “Ana lugojana”,  după care au fost anunţate premiile.

Primul în ordine a fost cel pentru domeniul sportiv, adjudecat de Hertha Aniţaş, dublă medaliată olimpică (argint şi bronz) şi campioană mondială la canotaj.  Prezentarea video a aparţinut colegului nostru Cristian Ghinea (documentaristul galei), iar premiul i-a fost înmânat marii sportive de către preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Al doilea premiu s-a îndreptat spre domeniul cultural. Laureat a fost cel mai vechi cor din ţară – Corul “Ion Vidu”, înfiinţat la 1810. Clipul de prezentare a fost comentat de Tudor Trăilă, directorul Casei de Cultură a Municipiului. Dirijorul coralei lugojene, profesorul Lucian Oniţa, a primit premiul de la marea cântăreaţă de operă, mezzosoprana Aura Twarowska.

Premiul pentru educaţie a revenit lui Adrian Meleancă, profesor la Clubul Sportiv Şcolar Lugoj, cu peste 200 de medalii la activ. Domnia sa a preluat recent lotul de gimnastică – juniori al României de la Reşiţa. Adrian Meleancă a primit premiul de la Aurel Munteanu, coleg la acelaşi club de elită, cel care a făcut şi prezentarea clipului video.

După o pauză muzicală în compania “Anei Lugojana” şi a formaţiei “Incanto Quartetto”, prezentatorul evenimentului, Ion Moldovan, a anunţat Premiul pentru administraţie locală. Acesta a revenit, pentru a doua oară în istoria Galei,  Biroului Management, Proiecte şi Programe, care a avut un an excelent, cu patru proiecte pe fonduri europene câştigate, unul fiind în valoare de 5 milioane de euro. Directorul economic al Primăriei lugojene a înmânat premiul lui Aurel Jurubiţă şi colegilor săi, coordonatoul biroului, Liviu Savescu, fiind în delegaţie în oraşul francez înfrăţit Orleans.

Domeniul cultural a revenit cu un nou premiu, prezentat pe clipul video de către prof. dr. Simion Dănilă. Laureat este prof. dr. Constantin Stan Tufan, muzicolog, om de cultură şi organizator al unor festivaluri culturale care au adus notorietate internaţională Lugojului. Premiul a fost înmânat profesorului Stan de către prof. univ. dr. Dumitru Cornean, rectorul Universităţii Europene Drăgan.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit actriţei şi regizoarei Maria Voronca, cea care a susţinut primul spectacol pe scena teatrului lugojean în 1953. Prezentată entuziast de colega de scenă Ileana Căprariu (“prin venele ei curge teatru”), doamna teatrului lugojean a primit distincţia pentru întreaga carieră de la actorul Constantin Ilie.

Un nou intermezzo muzical – semnat de compozitorul francez Massenet, cu “Art Kammerorchester” (solistă, violonista Corina Murgu) a prefaţat premiul pentru excelenţa în domeniul economic, acordat unui mare angajator, care a împlinit 20 de ani de activitate la Lugoj – firma Rieker. Ec. Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului, a înmânat diploma şi trofeul reprezentantului  firmei, ec. Ionuţ Păsulă.

Revenit pe “ordinea de zi” după câţiva ani de absenţă, premiul Social a revenit eroilor noştri de zi cu zi – Detaşamentul de Pompieri Lugoj. Prezentarea video a aparţinut slt. Ovidiu Lefter, locțiitorul comandantului detașamentului lugojean. Premiul i-a fost înmînat comandantului detaşamentului, maiorul Siviu Picu, de către fostul şef al Poliţiei lugojene, Claudiu Chebici.

Un moment de reculegere în memoria premianţilor din ediţiile anterioare trecuţi în eternitate şi un recital unic, susţinut de actriţa Maria Voronca din creaţia lui Lucian Blaga, au pregătit marele moment al serii.

Marele premiu al galei şi Trofeul “Josif Constantin Drăgan” au revenit universitarului Radu Emil Precup, o personalitate a automaticii pe plan internaţional. Prezentarea a aparţinut universitarului timişorean Ştefan Preitl. Primit recent ca membru corespondent în rândurile Academiei Române, prof. univ. dr. Radu Emil Precup a spus că se simte mândru de oraşul în care s-a născut şi a făcut studiile gimnaziale şi liceale. Distincţiile i-au fost înmânate de primarul Francisc Boldea, care a adus elogii şcolii lugojene, care a dat astfel de oameni de ştiinţă excepţionali.

Ultimul cuvânt al spectacolului l-a avut muzica, prin ansamblul Art Kammerorchester – coordonator, Ovidiu Rusu;  solişti: Gabriela Varvari – mezzosoprană,  Cristian Balaşescu – tenor, Dan Patacă – bariton şi Corina Murgu – vioară.

Evenimentul a fost transmis în direct, via internet, de televiziunea locală Ten Tv.

 

 

 

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE