Ultima oră

Invizibili pentru autorități, boschetarii devin o problemă a oraşului

MondialLugojul, la fel ca ma­jo­ri­ta­tea oraşelor din ţară, îşi are ”boschetarii” lui, cum li se mai spune oamenilor fără a­dă­post. Pot fi văzuţi zilnic, bân­tuind parcurile sau alte locuri, pierduţi în aburii al­coolului şi ai lipsei de spe­ran­ţă.

Au locurile lor!

În zo­na Stadionului, în Micro V, parcul George Enescu, Ga­ră, Cotu Mic sau strada Ti­mi­şoarei. Fiecare are po­ves­tea lui de viaţă!

Au rămas pe drumuri după ce şi-au pier­dut casele din cauza da­toriilor sau au fost a­ban­do­naţi de restul familiei. Nu mai au unde să se întoarcă. În Lugoj, Po­li­ţia Locală şi cea Naţională are i­den­ti­fi­ca­te vreo 15 per­soane. Doar 5-6 dintre a­ces­tea au vechime în mu­ni­ci­piul de pe Timiş. În rea­li­tate, se învârt mai mulţi, pen­tru că ceilalţi vin şi plea­că într-un flux con­ti­nuu.

”Poliţia Locală are a­tri­bu­ţia de a-i identifica şi de a-i aduce în atenţia Di­rec­ţiei de Asistenţă Socială Co­munitară. Împreună cu Po­liţia Naţională avem o ba­ză de date pe care o ges­tio­năm”, se arată într-un co­municat al Poliţiei Locale Lugoj.

Alcoolul, generator de conflicte
lugoj-boschetar

În majoritatea cazurilor, pen­tru ”boschetari” alcoolul ţine loc şi de casă şi de ma­să. Pe acest fond sunt ge­ne­ra­te scandaluri, de cele mai multe ori între ei şi nu de puţine ori bătăile sunt ur­ma­te şi de crime. Alţii sunt des­coperiţi morţi, iarna, din cau­za frigului sau a lipsei hra­nei.

”În majoritatea ca­zu­rilor, persoanele fără adă­post de pe raza municipiului Lugoj sunt implicate în fap­te de încălcare a normelor de convieţuire socială, a or­di­nii şi liniştii publice, pre­cum consumul de băuturi alcoolice în spaţii publice, implicarea în fapte de sca­n­dal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice”, ne-a de­cla­rat Mirela Drăghicioiu, pur­tă­tor de cuvânt al In­spec­to­ra­tului de Poliţie al Ju­de­ţu­lui Timiş.

Ultimul caz de a­cest fel a avut loc la sfâr­şi­tul săptămânii trecute, în ­a­propiere de OMV. Un băr­bat de 52 de ani, cu ultimul do­miciliu în Bârna, l-a bă­gat în spital, cu răni grave, pe un altul de 45 de ani.

Soluţii pentru cei care au copii

Cu toate acestea, Direcţia de Asistenţă Socială Co­mu­ni­tară Lugoj încearcă să gă­sească soluţii, în special pentru cei care au şi copii.

”Pe perioada iernii noi asi­gu­răm un adăpost pentru ei, dar pe timpul verii nu cu­noaştem situaţia locativă. În ceea ce priveşte partea so­cia­lă, oamenii străzii care au copii ori stau în condiţii im­proprii, sunt în evidenţa Ser­viciului de autoritate tu­te­lară. Parte din copiii pă­rin­ţi­lor care locuiesc pe stradă se regăsesc la noi, în noul nos­tru Centru de Zi de pe stra­da Xenopol. Se iau di­mi­neaţa din lo­cu­inţele im­pro­prii unde lo­cu­iesc  şi se duc înapoi sea­ra, chiar şi pe perioada va­can­ţei. Mănâncă la noi şi îi găz­duim. Cei ca­re locuiesc doar pe stradă se află şi în e­videnţa Poliţiei Lo­cale. O parte din ei be­ne­ficiază de serviciile can­ti­nei, dar o par­te au refuzat a­cest lu­cru”, ne-a declarat An­gelica Uscat, şef  D.A.S.C Lugoj.

Pentru mulţi, soluţia ar fi un adă­post nocturn unde să-şi poa­tă face un duş sau servi o masă caldă la fel cum există în ţările occi­den­tale.

Din pă­ca­te, guvernanţii caută mai mult soluţii pen­tru câi­nii vagabonzi decât pentru oa­meni de aceeași condiție.

Pro­blema este că deși a­ceș­tia par invizibili pentru au­to­ri­tăți, ei sunt extrem de vi­zi­bili pentru restul lu­go­je­ni­lor, fie prin atitudinea cu care te abordează la cerșit, fie din cauza ”dormitoarelor de vară” alese sau a scan­da­lu­rilor provocate aproape zil­nic.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE