Elevii de clasa a XI-a, calificarea profesională Tehnician în gastronomie, au avut şansa, în perioada 6 – 17 iunie, să îşi îmbunătăţească anumite competențe profesionale din domeniul bucătăriei şi a restaurantului într-un mediu real de lucru. Partenerul internațional în acest proiect a fost Colegiul Cambria din Wrexham, Marea Britanie.
Cu un grup numeros, format din 18 elevi, experienţa internațională a fost diversificată: de la activităţi de bază în bucătărie, până la produse culinare sofisticate destinate vânzării către clienţii restaurantului; de la aranjarea meselor pentru diverse evenimente, până la contactul cu client străini (vorbitori de limbă engleză), cu propriile lor pretenţii şi aşteptări.
Proiectul derulat a condus la înțelegerea de către tineri a aspectelor ce ţin de profesionalism, conduită în medii diverse, toleranţă şi acceptarea celuilalt dar și importanţa cunoaşterii unei limbi de circulaţie internaţională.
Pe lângă activităţile practice zilnice, elevii s-au bucurat şi de experienţe non-formale de învăţare: experimentul Ciocolata, jocuri de gândire logică în cadrul Centrului ThinkQuest de pe lângă Universitatea Glwyndwr – Wrexham; pregătirea cinei, în stil românesc, cu competenţe îmbunătăţite, pentru grupul de profesori români aflaţi în stagiu de pregătire în Marea Britanie; vizită de învăţare la fabrica de cereale pentru mic dejun ”Kellogg”, dar şi de excursii în afara programului de pregătire practică profesională: Manchester, Liverpool, Chester, Erdigg, castele din Ţara Galilor, litoralul Mării Irlandei.
”Eu consider că această experienţă i-a îmbogăţit pe participanţi foarte mult. Fiecare lucru pe care au trebuit sau au vrut să îl facă, le-a adus un plus de valoare profesională, socială şi personală ce va fi regăsit în acţiunile viitoare ale fiecăruia. Sunt mândru de faptul că participanţii au fost evaluaţi cu calificativul: Foarte bine şi Excelent, ceea ce dovedeşte că chiar dacă nu avem dotările necesare în România, avem ceva şi mai important: interesul, motivaţia de a învăţa, de a cunoaște mai multe, de a face performanţă în domeniul nostru de pregătire”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, cel care a însoţit grupul de elevi în Marea Britanie.
Acest proiect se adaugă deja la numărul mare de proiecte europene derulate de către Colegiul Tehnic ”Valeriu Branişte”, acesta fiind şcoala cu cele mai multe proiecte europene din zona de est a judeţului Timiş.
Finanţat de Uniunea europeană prin Programul Erasmus+, acest proiect: ”Together for a European professional future”, este derulat în consorţiu alături de Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa şi Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Baia Mare, asigurându-se astfel o cooperare naţională activă în domeniul Turism şi alimentaţie.