Ultima oră

Am ştiut clar că lugojenii nu sunt de acord nici cu denunțătorii, nici cu cei care doar critică

MondialRelaxat, în sacou și tricou, noul și vechiul pri­mar al orașului privește acum detașat cam­pa­nia electorală. Una despre care spune că a con­dus-o foarte bine, iar strategia se vede în re­zultatele de la vot. Despre con­tra­can­di­dați… nici unul nu a fost destul de serios pen­tru a pune probleme.

– Febra alegerilor pare să treacă încet dar sigur, cel puțin la prima vedere. Sau mai există încă pasiuni și chestiuni de rezolvat?
– Lucrările în oraș nu s-au o­prit deloc, încă de luni di­mi­neața am fost prin cartiere și toată lumea m-a întrebat …așa repede ați început lucrul? Eu le-am explicat că este o zi obișnuită de lucru, chiar dacă duminică am stat mai mult. Legat de cam­pa­nia electorală, am plecat de la o idee bună din punct de vedere psihic, în care nu am avut nicio preferință dintre candidați. De aceea, nu m-am axat pe nici unul, nu le-am răspuns atacurilor dis­pe­ra­te, jignitoare, pe care alt om nu le putea suporta. Eu m-am ținut de agenda pe care am avut-o, cu inau­gu­rări, festivități, decernări de premii, ca în fiecare an. Am știut clar că lugojenii nu sunt de acord nici cu de­nun­ță­torii, nici cu cei care doar cri­tică. Acum am văzut că băr­bații au luat locul fe­mei­lor, criticând orice fără să facă nimic. S-au legat de vâr­sta mea, de partid, ba că am părul prea mare, de tot ce au putut.
– Mesajul majorității con­tracandidaților a fost le­gat de faptul că în Lugoj nu se mișcă nimic, iar ceea ce se face este de proastă ca­litate. Și totuși re­zul­ta­tul alegerilor pare să con­tra­zică afirmațiile respec­ti­ve. Ori mașina de vot a funcționat bine?
– Poți sa spui ce vrei despre mine ca om, dar dacă afirmi că în Lugoj nu s-a făcut ni­mic este o aiureală, rea in­ten­ție sau nu vrea să-și adu­că cineva aminte cum arăta Lu­go­jul când l-am preluat. Do­va­dă stă în faptul că fostul pri­mar Martinescu a obținut doar 3,5% din voturi. Nu este o rușine mai mare ca du­­pă atâția ani de ad­mi­nis­tra­ție, 12 de primar și patru de viceprimar, să obții un a­se­menea scor. Nu voi mai con­tinua în politică după ur­mătorii 4 ani, nici măcar ca membru de partid. Ei au văzut o groapă undeva și le-au transformat în ge­ne­ra­li­tăți. Cine crede așa ceva, oa­menii trăiesc în acele zone și văd ceea ce există. De aceea, am primit și în­cre­­de­rea lor. Au văzut par­cări, o piață nouă, un pod pie­tonal, străzi și trotuare mai bune. Unde cred res­pec­tivii că au dispărut aces­te lucrări?
– A fost o campanie elec­to­ra­la bazată pe idei sau pro­­grame, sau una în care mai mult ne-am uitat în curtea vecinului?
– Eu nu am avut în curtea cui să mă uit, pentru că im­plicarea acestora nu a e­xis­tat. La toate acțiunile im­por­tante din oraș singurii care au participat au fost cei de la PSD, iar rezultatul s-a văzut legat de numărul de con­silieri. Ideile celorlalți a­par din patru în patru ani și sunt ciudate, închiderea Me­ridian, demolarea Casei de Cultură a Sindicatelor. Buciu a venit cu un program mare și stufos. A fost așa, dar fără idei, doar să fie lung și neinteligibil. S-au bla­mat firmele din Lugoj de ce lucrăm cu acestea. Criteriul principal la licitații este legat de prețul cel mai mic, iar dacă tu, ca firmă din Lugoj, ai materialele ce­le mai ieftine, normal că vei câștiga. Tehnocer și Com­pact, spre exemplu, au stație de asfalt. Pai dacă tu îl pro­duci, nu îl oferi mai ieftin și lucrezi la cel mai mic preț.
– Da, dar e greu de crezut că de fiecare dată ați fost mulțumit de lucrări!
– Fiecărei firme i-am luat o garanție de execuție și nu i-am returnat-o. Pentru că a­tunci când nu am fost mul­țu­mit, am refăcut din acești bani ceea ce era de refăcut. Cel mai elocvent exemplu este legat de inaugurarea bazinului, unde am făcut acest lucru pentru a prelua problemele care au mai rămas și a le rezolva cât mai rapid.
– Pe de altă parte, dacă este să analizați la rece, candidatura lui Claudiu Buciu v-a ajutat! Dacă nu în cursa pentru primar, cu siguranță în cea pentru consiliul local.
– Cel mai mult am reușit cu PSD șapte consilieri. Acum patru ani tot noi am muncit și le-am facilitat cinci pos­turi liberalilor, diferența de șapte fiind a noastră. Cele zece mandate de consilieri sunt o surpriză și pentru mine și trebuie să le mul­țu­mesc pentru asta lugoje­ni­lor. Eu eram sigur că o să câș­tig, că o să am cu cel pu­țin un vot mai mult decât toți contracandidații mei la un loc. Am avut 3000 în fața celui de pe locul doi. Gre­șea­la celor care sunt în o­po­ziție a fost că nu și-au sta­bi­lit prioritățile, liberalii nu au mers pe ideea de a fi lideri ai opoziției. La Lugoj nu prinde o campanie negativă, una în care să bagi frica în oameni. Aceștia te izolează i­mediat. Trebuie idei po­zi­ti­ve și tare cred că doar noi, cei de la PSD o să venim cu ele.
– Participarea la vot, una scă­zută după cum s-a ob­ser­vat, dă suficientă greu­ta­te rezultatului?
– Răspunsul poate fi înțeles atunci când privești par­ti­ci­pa­rea la nivel național sau cea pe județ, care a fost la fel de mică. Eu mă așteptam să vină la vot 20.000 de lu­go­jeni. Dacă veneau cei 5.000 sigur strângeam 10.000 de voturi. Pro­por­țio­nal nu am scăzut cu nimic, deși trebuia să apară o e­ro­dare după două mandate. Uite că lugojenii și-au păs­trat încrederea. Asta pentru că eu nu am intrat în con­flicte, nu am jignit deși am fost jignit, iar acestea con­ti­nuă și acum. Dar vin de la oameni care sunt în spatele nostru și niciodată în fața noas­tră. Nu sunt un om ran­chiu­nos și răzbunător. Tre­bu­ie să mergem pe un prin­ci­piu clar, de continuare a pro­iectelor. Dacă nu eram oprit din lucru mai bine de un an, probabil că acum pu­neam frână. Dar așa mai am de lucru, iar următorii patru ani vor fi mai ambițioși.
– Consiliul Local Lugoj are parte de o premieră, trei independenți în vii­toa­rea legislatură. E be­ne­fic acest lucru?
– Procentele vorbesc despre ei. Martinescu a ajuns din gre­șeală consilier, cu 4,13%, nimeni nu a mai ajuns cu atât de puține vo­turi. Anghel cu 5,40%, iar Brân­dușoni cu 5,04%. Oa­me­nii aceștia nu au decât între 4 și 5% dintre voturi, iar eu sunt convins că în Consiliul Local vor face me­reu pe neînțeleșii. Eu sunt curios cât va merge acest lucru, pentru că vor jura pe biblie că vor binele orașului. Nu poți să faci asta, iar seara să critici în ziar forul din care faci parte.
– Deci aveți suficiente voturi pentru ceea ce do­riți, postul de viceprimar de exemplu?
– Noi avem acum 10 voturi, 11 cu cei de la ALDE. Și cred că la o adică mai putem rezolva alte două voturi. O să continui în aceeași e­chi­pă cu Cristian Galescu, este președintele organizației de tineret, suntem prieteni, cu diferența de vârstă existentă și sper să se formeze pe viitor. Oricum, avem și alți tineri, consilieri locali, care pot crește. Grupul con­si­lie­rilor PSD din consiliu va fi condus de Gheorghe Bo­lo­ga, un om cu o vastă ex­pe­riență administrativă, după patru mandate de consilier local și unul de consilier ju­d­e­țean. Probabil va conduce și Comisia de Buget Finanțe sau cea de Urbanism.
– Care ar fi trei mari pro­iecte ce se doresc finalizate în acest mandat?
– Vreau ca Lugojul să fie capitala Regiunii Vest. E o luptă grea cu Timișoara, Arad, Reșița, dar nu a­ban­do­nez ideea. Avem tot ceea ce ne trebuie. Un alt proiect prevede centrul orașului și extinderea municipiului. Tre­buie să construim lo­cu­in­țe, pentru că aducem oa­meni de pe sate care să lu­creze în fabricile de aici. Un alt proiect de suflet, care cu siguranță se va face, este cel legat de forajul de mare a­dâncime pentru ape termale. Mai este proiectul cu sta­dio­nul, bani europeni, care sunt mulți, mai mult de cei 200.000 de euro despre care au vorbit liberalii. Sunt pes­te 10 milioane de euro, do­va­dă că avem excedent bu­ge­tar de 9 milioane de euro, din care putem plăti toate datoriile orașului.
– Așadar, să ne înțelegem, cravata norocoasă și tre­ningul câștigător vor fi puse în dulap…
– Da, cravata cu care am câștigat toate alegerile va fi retrasă pentru totdeauna. Am primit acea cravată de la o profesoară de la Bre­di­cea­nu, doamna Mariș, care mi-a oferit-o pentru noroc. A fost norocoasă. Acum o scot la licitație pentru cei care vor să câștige în viitor ale­ge­­rile. Și costumul a fost a­celași, cu ceva modificări la dimensiuni, iar treningul și adidașii au apărut pentru că de fiecare dată am fost stropit cu șampanie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE