Lubeniţa şi pepenii sunt deja în plin sezon. În piaţa ”George Coşbuc” şi în zona autogării oferta este mare, dar preţul încă uşor ridicat. Kilogramul de lubeniţă este 2 lei, iar pepenii – 4 lei.
Lubeniţa şi pepenii sunt deja în plin sezon. În piaţa ”George Coşbuc” şi în zona autogării oferta este mare, dar preţul încă uşor ridicat. Kilogramul de lubeniţă este 2 lei, iar pepenii – 4 lei.
Cu toate acestea, de vândut, se vine bine. Am stat de vorbă cu Carmen Şteflea din Cujmir care ne-a povestit că la două-trei zile un băiat de-al său, rămas în Oltenia la cules, îi aduce în piaţă câte un transport cu 3 tone de lubeniţă şi pepeni.
”Fiecare fir este izolat într-un tunel”
Am întrebat-o şi care sunt etapele producţiei, dar şi cât e de avantajos. ”Povestea producerii lubeniţei începe prin martie, când seminţele pe care le cumpărăm de la Bucureşti le punem în pahare de unică folosinţă ca răsaduri. Apoi, prin aprilie le scoatem pe câmp. Noi avem cam trei hectare de lubeniţă. Răsadul se pune în pământ, iar fiecare fir este izolat într-un tunel format din folii. Apoi începem să udăm, dimineaţa şi seara. Asta ne costă cam 400 de lei pe zi pentru că, fiind în câmp, a fost nevoie să facem foraje de apă, iar pentru pompe nu avem curent, ele funcţionează pe motorină”, ne-a spus olteanca.
Primele lubeniţe apar prin iunie, însă anul acesta a fost mai întârziat cu circa două săptămâni din cauza ploilor din primăvară. După prima coacere, fiecare fir mai rodeşte de câteva ori într-o vară.
Familia Şteflea este acum împărţită. Unii stau la vânzare la autogara din Lugoj, iar ceilalţi se ocupă de cules, de transport şi de casă.
După ce se termină sezonul la lubeniţă, afacerea aşteaptă încă o primăvară pentru a reîncepe producţia. Până atunci, familia se ocupă de casă şi de animale şi trăieşte din banii scoşi din vânzare pe timpul verii.