Inițiativa paginii de Facebook „La Blouse Roumaine” a fost preluată cu succes încă de anul trecut de mai multe oraşe din ţară care au organizat pe 24 iunie manifestări care să readucă în lumină ia tradiţională, dar şi obiceiurile din trecut ale românilor. În acest an, la Lugoj se va desfăşura a II-a ediţie a Zilei Iei, în organizarea Clubului de Turism Concordia, care are între membrii săi câteva doamne şi domnişoare care ţin la păstrarea tradiţiilor.
„Flăcăii şi domniţele din oraş sunt aşteptaţi marţi, 24 iunie, de la ora 19, în amfiteatrul exterior al Universităţii Europene Drăgan pentru a celebra alături de noi Ziua Iei. Ţinuta obligatorie este ie sau cămaşă tradiţională în cazul bărbaţilor”, este îndemnul organizatorilor.
Întâlnirea va cuprinde un spectacol muzical, dansuri populare, parada iei, recitări în grai popular şi se vor alătura şi alţi invitaţi surpriză. Printre preotagonişti se numără câteva bunici de la Complexul „Sfântul Nicolae”, dar şi Ansamblul „Sânzienele” de la Boldur. Cei prezenţi vor putea participa şi la atelierul de coronițe, unde se vor realiza manual coronițe din sânziene.
„Va mai fi şi un atelier de broderie, unde vom avea la îndemână etamină, aţă, ace, iar fiecare dintre noi îşi va confecţiona o mică amintire de la Ziua Iei”, a declarat Andreea Petruescu, una dintre organizatoarele evenimentului.
Modele de la Muzeu
Pentru buna organizare a manifestării a intervenit şi Muzeul de Artă şi Etnografie care va prezenta pe platoul Universităţii Drăgan câteva modele de îmbrăcăminte tradiţională cu ie vechi de aproape un secol.
„Vom prezenta modele cu ii de la începutul sec. XX, poate chiar perioada interbelică, deoarece nu sunt datate exact. Iile conţin motive florale, geometrice şi cu o cromatică diferită”, a explicat directorul Muzeului, Răzvan Pinca.
După o şedinţă foto a fiecărui participant în ie, evenimentul se va încheia cu premierea celei mai frumoase vestimentaţii, a celei mai fotogenice apariţii şi a celei mai autentice ii. La prima ediţie, Lugojul s-a alăturat celor 98 de oraşe din România şi de peste hotare care au îmbrăcat ia de Sânziene.
Ideea a pornit anul trecut, când pe Facebook a apãrut o paginã dedicată unei ţinute tradiţionale româneşti (comunitatea „La Blouse Roumaine”). Iniţiatoarea paginii promovează ia, bluza româneascã, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta.