Vineri, 27 iunie, în avanpremiera Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu”, a avut loc o zi dedicată marelui muzician român George Enescu, cel care a concertat de zece ori în perioada 1912 – 1943 la Lugoj. Manifestările au cuprins un simpozion, o expoziţie documentară şi un concert-medalion George Enescu.
„În condiţiile în care disciplina muzicală s-a scos din programele de învăţământ ale şcolilor de cultură generală, astfel de manifestări devin tot mai importante, în special pentru cei tineri”, a declarat pentru „Redeşteptarea” profesorul Constantin Stan Tufan.
De la ora 17.30, în sala de consiliu a Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, muzicologul şi profesorul Constantin Stan Tufan i-a avut ca invitaţi pe conf. univ. dr. Ioan Fernbach şi prof. univ. dr. Dumitru Jompan – primul cadru la Universitatea de Vest din Timişoara, al doilea cunoscut dirijor al Corului Seminarului Teologic din Caransebeş. Profesorul Stan s-a referit la contribuţia decisivă a muzicianului lugojean Iosif Willer în organizarea primului concert Enescu la Lugoj şi
în Banat, în 1912, iar Ioan Fernbach a subliniat susţinerea Casei Regale de România pentru apariţiile lui Enescu în faţa publicului din Paris, Berlin sau Viena. Dumitru Jompan a vorbit despre un lugojean mai puţin cunoscut – Frederick Pauck, muzician şi primar al Caransebeşului. Bun prieten cu Enescu, Pauck i-a aranjat acestuia două concerte la Caransebeş, în 1927 şi 1931.
În partea a doua a programului, de la ora 19, pe scena teatrului a avut loc un moment emoţionant: reeditarea primei piese de Enescu, cântată la Lugoj acum 110 ani. Este vorba despre piesa „Impromptu concertant pentru vioară şi pian” interpretată în 1904, de două tinere membre ale Societăţii Domnişoarelor Române din Lugoj. Concertul susţinut de Francesca Moldovan, Georgiana Stăncioni şi Bianca Pomparău – vioară, Amalia Ştefania Lina, Cristina Zgriban, Simona Musteţiu şi Raluca Miclăuş – pian, Dumitru Palagniuc, la flaut, cu participarea extraordinară a maeştrilor conf. univ. dr. Sorin Dogariu, la pian şi a baritonului Dan Patacă a întrunit vii aplauze, iar interpreţii au primit din partea prof. dr. Constantin Tufan Stan Diplome de Excelenţă pentru interpretare.