Potrivit Legii nr. 305/2015, publicate la sfârșitul anului trecut, ziua de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare națională, la această dată sărbătorindu-se ziua nașterii marelui sculptor român Constantin Brâncuși.
Astfel, conform actului, cu această ocazie pot fi susținute logistic ori material manifestările cultural-artistice.
În data de 19 februarie, anul 1876, se năștea în localitatea Hobița, județul Gorj, maestrul român al sculpturii, recunoscut și apreciat pe întreg mapamondul.
Autoritățile ce au inițiat acest act normativ au dorit a aduce semnificație muncii și talentului acestuia și dăruirii acestuia pentru artă, prin recunoașterea zilei sale de naștere drept zi națională pentru România.
Dintre operele celebre amintim ”Masa tăcerii”, ”Coloana infinitului”, ”Poarta sărutului”, ”Domnişoara Pogány”.
Cu toate că ziua de 19 februarie este declarată una de sărbătoare pentru români, nu există însă și o zi liberă de la Guvern cu această ocazie, actul normativ neaducând nicio modificare în structura Codului Muncii. Zilele nelucrătoare pentru salariați au rămas nemodificate și sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşte;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie – Ziua Naţională a României;
- 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele ce aparțin de acestea.