Tragedia ”Colectiv”, devenită rapid una naţională, s-a dovedit mană cerească pentru toţi românii.
Fiecare a încercat, după propriile puteri, să profite după ea, unii la modul empatic, alţii generând un spectacol grotesc, o seamă de ei în căutare de capital de imagine, fără ca nimeni să nu realizeze durerea celor direct implicaţi, decât cei direct implicaţi. Printre profitorii de ocazie au fost cei din viaţa politică, unii suficient de şmecheri pentru a se retrage din funcţii, clamând faptul că ”nu se pot lupta cu poporul” şi îi lasă pe alţii, deşi beneficiile guvernării au fost imense.
Fără a fi conspiraţionist, tind să cred că nenorocirea din clubul respectiv a creat exact oportunitatea de care aceştia aveau nevoie pentru o ieşire din scenă, atât de necesară unei cosmetizări înainte de alegeri.
Atunci când din nou vor apărea, aceiaşi, în faţa electoratului, pozând în mireasa virgină, care de fapt a fost angajată a unui bordel, şi care va arăta cu degetul incapacitatea celor care şi-au asumat diverse posturi înainte de alegeri.
Iar asta explică vehemenţa cu care au fost refuzate din start ideile legate de alegeri anticipate, demisie a parlamentului etc. O mişcare stradală, pornită să blameze corupţia, a avut ca rezultat doar ceea ce şi-au dorit politicienii, care au oferit bucata de pâine celor care au vrut circ.
Mişcările sociale au avut reverberaţii şi în provincie, acolo unde alte câteva zeci de mii de oameni au ieşit să plângă morţii serilor de voie bună, să mute focul asupra corupţiei şi corupţilor.
Doar că, în fiecare localitate, ideea de la care s-a plecat a fost deturnată de câţiva oportunişti, care au preferat să spargă tăcerea marşurilor cu urlete politice. De aceea numărul participanţilor a scăzut pe zi ce trece, iar totul s-a transformat în… nimic.
Aşa a fost şi la Lugoj, unde prima zi a reunit oameni de diferite vârste şi profesii, opţiuni politice şi apolitice, dorinţe şi necesităţi. Au fost aprinse lumânări, afişate câteva mesaje legate de sistem, un protest care s-a dorit a fi strigătul de nemulţumire al lugojenilor.
Un strigăt pierdut în noapte şi întors sub forma unui ecou de prost gust, cu petarde, râsete, răfuieli şi animozităţi politice.
Participanţii adunaţi de pe Facebook, fără idei, fără dorinţe, doar pentru a brava sau pentru că e la modă să faci scandal cu un jandarm lângă tine. Schimbările sunt necesare, corupţia ucide, dar momentul schimbărilor este cel în care suntem chemaţi la urne.
Atunci putem decide, în linişte, ce vrem şi pe cine vrem. Dar din păcate atunci stăm, tăcuţi, în case!