Lugojul s-a alăturat miilor de oraşe care au sărbătorit Ora Pământului, acţiune de amploare care are ca scop sensibilizarea oamenilor asupra schimbărilor climatice dure care afectează planeta.
Sâmbătă, între orele 20:30 şi 21:30 iluminatul stradal a fost oprit pe 20 decembrie şi în intersecţia de la Unic, au fost stinse şi luminile de la Universitate, iar lugojeni de toate vârstele s-au întâlnit la un loc pentru a marca acest eveniment. Acţiunea a fost organizată de Clubul de Turism Concordia şi Verde pentru Biciclete şi a fost susţinută de Redeşteptarea, Universitatea Europeană Drăgan, Nova Fm, Ten Tv şi Primăria municipiului.
„Foarte frumos. Având în vedere că am văzut atâţia copii şi am încercat să-i strâng toată săptămâna pe câţi mai mulţi prieteni să vină la evenimentul acesta, a fost super. Din punctul meu de vedere, a fost un eveniment foarte reuşit, a declarat Alin Roşu.
Faţă de anii trecuţi, anul acesta numărul participanţilor i-a mulţumit pe organizatori.
„O diferenţă majoră faţă de anul trecut când am fost cinci oameni, deoarece vremea a fost nefavorabilă, iar acum doi ani a plouat şi doar doi, trei oameni au participat. Anul acesta sunt foarte mulţumit de rezultate, au fost în jur de 70 de participanţi, undeva la 40, 50 de biciclete cu care am făcut un tur şi restul au stat aici la Universitate şi au făcut diferite activităţi”, a explicat Călin Ţîru.
Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” a fost singura unitate de învăţămînt din Lugoj care a ales să marcheze acest eveniment. Elevi şi profesori de aici au realizat mai multe planşe legate de Ora Pământului, s-au întâlnit în faţa liceului şi au aprins lumânări, toate luminile din şcoală fiind stinse.
„Ne bucurăm că suntem aici la Ora Pământului, un eveniment mondial. Fiecare dintre noi putem să vedem pe facturile noastre de energie faptul că exact ce consumăm are inclusiv numeroase emisii de carbon, tone de carbon. Avem o ocazie în care să arătăm, noi prin tinerii noştri din oraşul nostru şi din şcoala noastră, de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” că timp de o oră putem să dăm ocazia pământului să respire. Este o oră, este o lecţie din care putem să învăţăm fiecare dintre noi, putem să facem un bine mediului în care noi trăim”, a declarat Ciprian Blaj, profesor la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”.