În Protopopiatul Lugoj se află în diverse faze de construcţie cinci biserici şi două mănăstiri, majoritatea aflându-se în diverse faze de finisare.
Este vorba de lăcaşul din Dealul Viilor, unde mai trebuie executată pictura, mica bisericuţă din Ţipari, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul lugojean Cotu Mic, cele din parohia Buziaş II, Darova, dar şi Mănăstirile Dobreşti şi Pietroasa Mare. Cea mai mare vechime legată de începerea construcţiei o am biserica din Buziaş, începută în 1994 şi mănăstirea de la Dobreşti.
„În principiu, majoritatea lăcaşelor de cult se realizează din donaţii şi de aceea se ştie când se pune piatra de temelie, însă nu se ştie niciodată când este termenul de finalizare. Pentru noi toate sunt edificii importante, însă cea mai amplă lucrare se derulează la mănăstirea de la Dobreşti”, declara P.O. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.
În zonă, cu lucrări nefinalizate, se află şi mănăstirea de la Pereu, de lângă satul Măguri, care aparţine de Protopopiatul Ortodox al etnicilor ucraineni şi care atrage în fiecare duminică sute de credincioşi.
Biserici şi mănăstiri la Făget
Protopopiatul Ortodox Făget are pe raza sa doar patru biserici în lucru şi două mănăstiri.
La bisericile din Tomeşti Sat, Jupani şi Remetea Luncă mai trebuie executată doar pictura, iar la cea din centrul Făgetului, începută în 2001, abia s-a ajuns în faza de înălţare a turnurilor.
„La această biserică mai este foarte mult de lucru. Se realizează mai mult din donaţiile enoriaşilor şi de aceea şi durata de construcţie este mai mare”, spunea P.O. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.
În fază de construcţie se află şi vechea biserică a Mănăstirii Româneşti şi părăsitul domeniu monahal de la Ierşnic.
„La Româneşti s-a trecut de faza acoperişului, pe care s-a pus tablă de cupru, s-au montat burlanele şi jgheaburile, iar în prezent mai trebuie efectuate anumite tencuieli la faţadă şi trepte.
Urmează să fie repictată şi pe exterior de către pictorul Ioan Şulea Gorj, cel care în urmă cu câteva decenii, a efectuat pictura iniţială a lăcaşului. La Ierşnic, lucrările se vor relua după Paşti.
Prioritate vor avea acoperişul bisericii şi turnurile, pentru care au fost achiziţionate materialele necesare din donaţii ale enoriaşilor din Dubeşti, Ierşnic şi ai mai multor sate din zonă”, mai spunea protopopul Făgetului.
Pe lângă aceste lăcaşuri de cult, în diverse faze de restaurare se află şi secularele biserici de lemn, monumente istorice, de la Zolt, Curtea sau Dubeşti, iar pentru alte nouă se aşteaptă fonduri pentru demararea lucrărilor.
Dumitru Toma
Romania e o tara plina de oameni fara creier si imi pare foarte rau sa spun asta!Cum dracu puteti sa construiti biserici,manastiri etc..cand in momentu de fata in spitale umbla ciuma ma…Inteleg ca avem nevoie si de partea spirituala nu sunt atat de absurd dar voi deja exagerati!
Va lasa-ti manipulati de alti la un nivel de tot rasul…e foarte trist foarte foarte trist…
Imi place faptul ca se construiesc biserici si manastiri,,boala vine in primul rind la nivel spiritual urmat de mintal si pe ultimul loc se afla cel fizic.deci de ce avem nevoie mai mult?