Şcoala de Asistente Medicale Generaliste de la Lugoj intră în al doilea an de existenţă.
Anul acesta, 80 de asistente vor face cursurile la Lugoj. Meseria este tot mai atractivă, dovadă concurenţa mare la admitere – trei pe un loc, iar intrarea s-a făcut ţinând cont de media de bacalaureat.
„Din toamnă, la Lugoj vom avea şi anul I şi anul II de studiu. Am avut 80 de locuri pentru AMG – asistente medicale generaliste, concurenţa fiind de trei pe un loc. Practic, vorbim de o facultate de asistente, care ţine patru ani, pentru că Uniunea Europeană nu mai acceptă decât asistente medicale cu pregătire de acest gen. Taxa este de 500 de euro pe an, mai mică decât la multe facultăţi private”, a precizat dr. Ioan Sas, prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Timişoara.
Cursurile se vor face la Colegiul Naţional Coriolan Brediceanu, la Amfiteatru şi la Laboratorul de Chimie. Anul trecut, cursurile s-au desfăşurat şi la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din municipiu.
„Anul acesta avem un contract semnat cu Universitatea Europeană Drăgan. Este un parteneriat prin care noi beneficiem de două amfiteatre şi patru săli de seminar”, precizează dr. Ioan Sas.
Tinerele care se pregătesc pentru a deveni asistente vor face practica la Spitalul Municipal din Lugoj.
„Noi avem un contract de comodat cu spitalul, prin care oferim şi aparatură, cum a fost acel microscop performant despre care dumneavoastră aţi scris. În anul I se fac mai mult laboratoare şi practica la secţia de Urgenţă.Din anul II, tinerele vor fi repartizate pe secţii – în primul rând interne, chirugie şi ginecologie. Programările le facem pe semetre, pe grupe şi prin rotaţie, astfel încât ele să acumuleze o experienţă cât mai diversă”, adaugă universitarul timişorean.
Cursurile de asistente vor fi inaugurate la Timişoara la 21 septembrie şi la Lugoj, la 25 septembrie.
„… pentru ca Uniunea Europeana nu mai accepta decat asistente medicale „.
Nota 4.
Tu folosesti pe decat ca un mitic.
speram sa ramana in tara si sa practice cu succes aceasta meserie