Mai multe aeronave și elicoptere au survolat miercuri, 15 martie, orașul Făget.
Acestea au făcut parte dintr-un exercițiu, activități ce au fost programate cu un an înainte.
”Aeronave C-27J Spartan, AN-26 și IAR 330 ale Forţelor Aeriene Române execută, în perioada 14-31 martie, zboruri de antrenament la înălţimi mici în județele Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași. Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planul de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant şi menţinerea capacităţii acţionale a Forţelor Aeriene Române”, au precizat reprezentații biroului de presă al MApN.
Totodată, aceste zboruri au făcut parte și dintr-o campanie de promovare a carierei militare în cadrul Forțelor Aeriene Române ce se desfășoară în perioada 13-31 martie în 10 orașe din țară, printre care și Făgetul.
”În perioada 13 – 31 martie 2023, Statul Major al Forțelor Aeriene desfășoară o campanie de promovare a ofertei educaționale a Forțelor Aeriene în 10 orașe din țară. Activitățile de promovare se vor desfășura astfel: – pe data de 13 martie, Arad (Chișineu Criș); – pe data de 14 martie, Bihor (Beiuș); – pe data de 15 martie, Timiș (Făget); – pe data de 16 martie, Caraș-Severin (Caransebeș); – pe data de 17 martie, Mehedinți (Baia de Aramă); – pe data de 27 martie, Suceava (Vatra Dornei); – pe data de 28 martie, Neamț (Roman); – pe data de 29 martie, Suceava (Colegiul Național Militar “Ștefan cel Mare”); – pe data de 30 martie, Botoșani; – pe data de 31 martie, Iași. În cadrul întrunirilor, desfășurate cu sprijinul centrelor militare județene, atât elevii de liceu, cât și persoanele interesate de o carieră militară, vor afla detalii privind oferta educațională a învățământului militar de aviație, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecționați și a urma cursurile acestor instituții militare de învățământ superior și postliceal. Totodată, li se vor prezenta aspecte legate de cariera piloților și a militarilor Forțelor Aeriene, oferite de reprezentanți ai Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, de militari din cadrul bazelor aeriene și de la subunitățile de radiolocație ale Brigăzii 76 Supraveghere, Cercetare și Avertizare Timpurie prin Radiolocație. La sfârșitul fiecărei activități, în funcție de condițiile meteorologice, aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române vor survola locațiile”, a mai transmis MApN.
Activitatea este condusă de reprezentanți ai Oficiului personal și mobilizare din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene, iar la activitate pot participa atât elevii din clasele terminale din colegiile tehnice și reale din județele vizate, respectiv Arad, Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași, cât și persoanele interesate de o carieră militară.