De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului.
Acestea se colectează însă numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, în cazul minorilor și al incapabililor, numai cu acordul expres al părinților sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal. În plus, noile reglementări arată că la cererea solicitantului, cărtile electronice de identitate pot fi eliberate făra a conține aceste imagini.
Format european
Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţă.
„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialiştii de la Interne.
În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.
Când ne vine rândul să schimbăm cărțile de identitate
OUG nr. 82/2012 stabilește inclusiv un calendar al preschimbărilor actelor de identitate în cărți electronice de identitate, pe o perioada de 3 ani, după cum urmează:
• actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014; • actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;
• actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;
• actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016
Cartea electronică de identitate va avea o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, și de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
Proiect atacat la Senat
Proiectul cărților de identitate a fost atacat printr-o interpelare, la Senat, chiar de senatorul lugojean Ioan Iovescu. Nemulțumirea acestuia a fost că noile cărți trebuie schimbate la fiecare patru sau cinci ani. Iovescu a cerut ca acest termen să fie schimbat, însă amendamentul său nu a fost aprobat.
“Eu am propus un amendament, ca valabilitatea să fie 20 de ani, pentru cei care au împlinit deja 25 de ani. Dar a pune oamenii, să-și schimbe buletinele de la 14 ani primul, 18 ani al doilea şi, apoi, din 5 în 5 ani, este foarte mult. Este inadmisibil, ca la fiecare 5 ani, să ne schimbăm cărţile de identitate”, spune Iovescu.