Viața sutelor de oameni care trăiesc în sărăcie pe ambele părți ale străzii Herendeștiului s-ar putea schimba în următorii șase ani.
În urmă cu circa trei luni, administrația locală a anunțat că are câștigător un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 5,5 milioane euro, pentru zonele defavorizate ale Lugojului.
Pe lângă Caștela și satul Măguri (care nu sunt tocmai atât de “defavorizate” pe cât se pare), unul dintre ele este Mondial Bocșei, cartier în care nu s-a investit nimic în ultimele trei decenii.
“Noi ne-am mira să ne facă Primăria ceva! Ne folosesc numai la alegeri, când ne promit marea cu sarea. Nu sunt în stare să pună o roabă de asfalt pe drum, darămite să bage canalizare, apă curentă sau să facă blocuri sociale. Ne-am săturat de atâta abureală”, ne-a declarat Doru C. de pe strada Herendeștiului. Omul are dreptate, pentru că drumul care traversează Mondialul Bocşei este, probabil, cel mai distrus din tot județul Timiș, însă nimeni din administrația lugojeană nu vrea să observe acest fapt. Cei 1, 8 kilometri, cât măsoară strada Herendeștiului, sunt plini de cratere și ”tranșee”, iar slalomul printre ele este inevitabil. “Drumul Herendeștiului sperăm să-l putem face în acest an, ca parte a acestui proiect”, a declarat primarul Francisc Boldea.
Lucrările demarează în 2018
Calea de acces este doar o mică parte din proiect, deoarece edilii au planuri mult mai mari și deja așteaptă specialiști, pentru a-l demara.
“Săptămâna viitoare vor veni la Lugoj specialiști de la firma de consultanță Think Consulting din București, pentru definitivarea proiectului și demararea primilor pași ai începerii execuției. Este firma cu care am câștigat proiectul și un ONG, ARD, cu care s-au făcut cercetările care au stat la baza accesării proiectului european de 5,5 milioane de euro, pentru cele trei zone defavorizate propuse de noi în Măguri, Mondial-Bocșei și cartierul Caștela de pe Dimitrie Bolintineanu, până pe Dimitrie Cantemir. Proiectul are o durată de realizare de șase ani. Noi ne propunem să demarăm primele lucrări în acest an, iar prima zonă care va intra în lucru este cea de pe Herendeștiului. Sunt planificate proiecte de modernizare a drumului principal, trotuare, realizarea de locuințe sociale, tip condominii, parcări, locuri de joacă, parc, refacerea rețelelor de apă și canalizare și introducerea unora noi”, a adăugat edilul șef.
Locuințe tip condominio
Conform reprezentanților administrației locale, o parte din locuințele sociale de acolo vor fi demolate și în locul lor vor fi construite “condominii” (clădiri moderne pentru două sau mai multe familii). Proiectul social va avea dezvoltare și spre alte direcții.
“Luna trecută am avut inspecția care a verificat principalele direcții ale proiectului, documentele contabile etc. De asemenea, a fost înființat un Grup de Acțiune Local (GAL), care a întocmit strategia de acțiune, ce a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării. Acest departament se va ocupa de proiectele de infrastructură. Vor fi întocmite proiecte de consultanță pentru integrare socială, cursuri de specializare, after-school, împotriva abandonului școlar și pentru sprijinirea persoanelor defavorizate”, mai spune Francisc Boldea.
După ce proiectul va fi semnat la minister, edilii speră ca din aprilie să fie urmate procedurile pentru ghidurile de finanțare și solicitările de proiecte care se depun de GAL.
Sunt avute în vedere și proiecte de instruire a membrilor GAL și a unor reprezentanți din zonele defavorizate pentru depunerea cererilor de finanțare.