Reprezentanții administrației locale lugojene au luat măsuri pentru ca anotimpul rece, dacă va fi unul greu, să nu creeze probleme.
Deși ultimele ierni au fost relativ blânde, posibilitatea căderii de precipitații sub formă de zăpadă nu trebuie scoasă din calcul.
”La nivelul municipiului Lugoj, nu există nici un fel de problemă, stocurile sunt constituite din timp și vom mai face și în continuare achiziții. Întotdeauna am preferat să rămânem cu anumite materiale pe stoc decât să fim prinși în ofsaid, ca să spun așa, cum s-a întâmplat în alți ani. De serviciul de salubrizare se ocupă societatea noastră, a Consiliului Local, Administrare Patrimoniu Lugoj, care dispune de utilajele necesare și de cantitatea de materiale necesare deszăpezirii”, precizează primarul interimar Bogdan Blidariu.
El spune că și în actualul sezon rece va rămâne valabilă soluția depozitării clorurii de calciu în cutii amplasate stradal, la îndemână. Clorura de calciu are o capacitate ridicată de topire și previne formarea stratului de gheață și polei, împiedică înghețarea zăpezii deja existente pe suprafața drumurilor, ușurând îndepărtarea acesteia de pe carosabil, cu ajutorul plugurilor.
Fără calmatoare
Tot pentru a nu avea probleme cu zăpada, administrația locală a demontat calmatoarele rutiere situate în 19 locuri din oraș. Cum subiectul naște printre lugojeni, numeroase discuții pro și contra, ne-am adresat primarului Bogdan Ștefan Blidariu, care spune că ”absolut toate propunerile, venite din partea cetățenilor, au fost supuse aprobării în cadrul comisiei de circulație. Locațiile calmatoarelor nu sunt stabilite de angajații Primăriei, ci sunt hotărâte în cadrul unei comisii din care fac parte reprezentanți ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Naționale, ai Poliției Locale etc. Ca o concluzie, după doi ani în care aceste calmatoare au funcționat în municipiul Lugoj, pot spune că ele și-au atins scopul. Din fericire, nu am avut incidente grave la nivel de municipiu.
Multe montate
În ședința din 4 aprilie s-a aprobat montarea a trei calmatoare de viteză la trecerea de pietoni și la intrarea dinspre centura Lugojului, la nr. 41 (str. Hezerișului), două calmatoare în dreptul fostei fabrici ITL, la trecerea de pietoni (str. Buziașului), patru calmatoare la troița și la Școala ”Eftimie Murgu”(Splaiul Tinereții), două calmatoare pe Splaiul Brediceanu, la Biserica Reformată, două calmatoare în spate la Banca Agricolă, pe Splaiul 1 Decembrie 1918, două calmatoare în centru, la Școala nr. 6 ”Anișoara Odeanu” (str. Bucegi), un calmator la intrarea în fosta centrală termică de pe Splaiul 1 Decembrie 1918, montat continuu pe toată lățimea carosabilului, două calmatoare la intrarea și ieșirea spre satul Măguri, montate pe toată lățimea străzii în localitatea aparținătoare Tapia, două calmatoare în față la S.C. Piastrelle, pe strada Timișoarei, două calmatoare în față la Școala Generală Nr. 2 (Str. Alexandru Astalaș), un calmator în dreptul stației Mol de pe strada Caransebeșului, patru calmatoare în satul aparținător Măguri, la intrare și la 200 m de bar, un calmator la intersecția străzilor 1 Mai cu Tudor Vladimirescu, altul la intersecția Vladimirescu cu Teiului, două pe Splaiul Sporturilor, în vecinătatea intersecției cu str. Liviu Rebreanu, un calmator pe str. Mărășești, douăpe str. Livezilor, la nr. 21 și nr. 26 și două pe str. Brocea.
Toate acestea au fost demontate (inclusiv cele din fața școlilor) și vor fi montate din nou la primăvară.
Unele, eliminate de tot
Menționăm că, anterior întocmirii acestei liste, au fost eliminate la cerere o serie de calmatoare amplasate în alte 14 locații din oraș.
”Unii cetățeni au solicitat montarea de calmatoare într-o anumită zonă a orașului, apoi, aceiași oameni au solicitat eliminarea lor. În fiecare an analizăm din nou oportunitatea fiecărei locații și facem modificări”, precizează edilul șef.
Printre altele, în urma reanalizării listei, în primăvară s-a renunțat la amplasamente de pe străzile Bocșei, Grozăvescu, Cernei, Crișan, Țesătorilor, Balta Lată, Caraiman, Cantemir etc.