Țara Făgetului și comunele din zona Lugoj – Buziaș încearcă să se dezvolte și pe partea de rețele de gaz metan.
În partea Făgetului, prin implicarea tuturor primăriilor din zonă, care au avut ca lider de proiect comuna Dumbrava, s-a reușit atragerea celei mai mari sume din județ.
Este vorba de 53 de milioane de lei, banii pentru această investiție fiind alocați de Guvernul României prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru rețeaua de gaze naturale.
Unitățile administrativ teritoriale care sunt membre în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară GAZ Timiș Est, prin UAT Dumbrava și vor beneficia pe viitor de rețele sunt Balinț, Bara, Bârna, Bethausen, Coștei, Curtea, Dumbrava, Făget, Fârdea, Margina, Mănăștiur, Ohaba Lungă șiTraian Vuia.
”Este cea mai mare sumă atrasă de liderii de proiect din județul Timiș și ne bucurăm că am putut aduce banii necesari pentru rețelele care vor dezvolta întreaga zonă. A fost o muncă asiduă, care s-a întins pe o perioadă de aproape cinci ani”, ne-a declarat Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.
Aproape 220 de milioane, la nivel de județ
Și pe zona Lugoj – Buziaș sunt numeroase UAT-uri care vor beneficia de înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze. ADI Timiș, din care fac parte comunele Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Găvojdia și Belinț (extindere) a primit suma de 45 de milioane de lei, prin același program.
Tot în apropiere, ADI Topolovățu Mare, care include Topolovățu Mare, Șuștra, Iosifălău, Ictar Budinț, Topolovățu Mic și Cralovăț, va beneficia de 5 milioane lei.
La nivelul județului Timiș sunt 17 Asociații de Dezvoltare Intercomunitare, iar suma totală alocată de Guvern se ridică la valoarea de 218.309.938, 83 lei.
Urmează ca în perioada imediat următoare primăriile să semneze contractele de finanțare, pentru ca anul viitor să se poată scoate la licitație execuția lucrărilor.