Canicula din acest an a sporit îngrijorător de mult numărul incendiilor de vegetaţie, care au mistuit mii de hectare pe raza întregului judeţ. În primele cinci luni ale anului, pompierii au intervenit la 125 de incendii de vegetaţie, cu 34 % mai multe faţă de anul trecut. Însă, doar în ultima perioadă, ce vizează luna iulie şi jumătate din august numărul intervenţiilor a fost de peste 280, doar la incendii ce au cuprins terenuri agricole, păşuni şi uneori chiar utilaje aflate pe câmp.
“În primele cinci luni, numărul incendiilor a crescut cu aproape 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând acelaşi procent ca în 2010. Pompierii au fost solicitaţi să intervină la 126 de focare, care au afectat peste 300 de hectare de teren agricol. Din analiza zonelor în care acestea au avut loc, o pondere însemnată o are estul judeţului Timiş, în special Lugojul şi zonele limitrofe, unde au fost incendiate, aproximativ 80 de hectare de teren. Anul trecut, numărul lor a fost substanţial mai mic datorită faptului că am avut un an cu precipitaţii abundente”, a declarat Lucian Mihoc, şeful I.S.U. Banat.
De la începutul anului s-au produs 418 astfel de incendii. Prejudiciul creat depăşeşte 220.000 lei. Suprafaţa totală cuprinsă de flăcări se apropie de patru mii de hectare ”Avem, în medie, câte 10 – 12 cazuri de incendii de vegetaţie pe zi. De cele mai multe ori, cauza probabilă e o acţiune intenţionată. Noi nu ne ducem să dăm amenzi după intervenţii, pentru că nu găsim pe nimeni acolo. Cercetările în astfel de cazuri le fac poliţiştii. Noi dăm sancţiuni când facem controale la societăţi, operatori economici şi agricoli”, conform reprezentanţilor I.S.U Banat.
În acest an au fost identificaţi 15 proprietari de terenuri agricole care şi-au incendiat păşunile sau miriştile. Aceştia urmează să fie sancţionaţi contravenţional.
Amenda pentru incendierea neautorizată de mirişti variază între 50 şi 2.000 de lei – sume adesea infime în raport cu pagubele produse de aceste incendii scăpate de sub control.