O intersecție din zona parcului George Enescu din Lugoj a fost, în urmă cu doi ani, scena unui accident de circulație în care o șoferiță cu BMW care conducea cu viteză a pierdut controlul volanului și a intrat într-un Opel care circula regulamentar. În urma impactului două persoane au fost rănite și transportate la spital, primind șapte zile de îngrijiri medicale.
Polițiștii au deschis și un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar șoferița cu BMW a primit scoaterea de sub urmărire penală, concluzionându-se că victima „a necesitat în final 7 zile de îngrijiri medicale, cu precizarea că cicatricea de la nivelul nasului constituie un prejudiciu estetic temporar minor”. În paralel cu ancheta penală, victimele din Opel au dat-o în judecată pe tânăra care a provocat accidentul și firma de asigurare la care șoferița cu BMW avea încheiată poliță RCA. De asemenea, în proces a fost chemată și firma la care Opel-ul distrus complet în accident avea asigurare CASCO.
Pretențiile victimelor din accident
Astfel, prin procesul deschis împotriva firmelor de asigurări și a șoferiței vinovate de producerea accidentului, cele trei persoane aflate în mașina care circula regulamentar au solicitat daune morale de 30.000 de lei și acoperirea unor daune materiale după cum urmează: 4.333 euro reprezentând contravaloarea maşinii avariate în urma accidentului, 30 euro/zi pentru plata mașinii care ar fi fost închiriată și nu a putut fi folosită, dar și plata unei sume de 1.350 euro – diferenţa dintre valoarea asigurată pe Casco şi RCA. La toate acestea se adaugă despăgubiri de 1.581 lei. Din această sumă 478 lei reprezintă certificatul medico-legal – 40 lei, contravaloarea expertizei medico-legale – 63 lei, contravaloarea medicamentelor – 325 lei, impozitul pentru maşină – 50 de lei. În suma de 1.581 de lei mai sunt cuprinse: tractarea mașinii avariate – 322 de lei și conttravaloarea unor bunuri aflate în mașină și distruse în accident: ochelari – 500 lei, CD-uri – 100 lei, roşii – 60 lei, ouă – 80 lei.
Daune nedovedite
În cadrul procesului, șoferița dată în judecată a depus întâmpinare în care a arătat că daunele produse mașinii trebuie suportate de firma de asigurări, iar numărul zilelor de îngrijiri medicale nu justifică acordarea unor daune morale. În privința despăgubirilor pentru produsele aflate în mașină, șoferița a arătat că daunele nu au putut fi dovedite. „Preţul mediu de vânzare al unui ou este de 0,40 lei, valoarea medie a unui kilogram de roşii este de 4 lei, iar reclamanţii nu au dovedit că în autovehiculul avariat se aflau cantităţile de aproximativ 200 ouă sau 15 kg roşii care să justifice suma pretinsă”, se arată într-unul din docuentele de la dosar. Tânăra vinovată de producerea accidentului nu a fost de acord nici cu despăgubirile privind impozitul, susţinând că această obligaţie îi aparţine exclusiv proprietarului maşinii. După ce a analizat probele de la dosar, judecătorul a admis doar o parte din pretențiile victimelor accidentului. Astfel, judecătorul a obligat șoferița vinovată de accident sau firma de asigurare la care aceasta avea poliță RCA să achite suma de 9.538 de lei, valoarea daunelor suferite de mașina distrusă în accident. Aceleași părți au fost obligate să plătească 360 de lei, daune materiale pentru medicamentele cumpărate de victime. Firma la care Opelul avea asigurare CASCO a fost obligată să plătească 1.350 de euro. De asemenea, au fost dispuse cheltuieli totale de judecată în valoare de aproape 3.000 de lei. Restul pretențiilor, pentru daunele morale suferite și distrugerea roșiilor, ouălor , ochelarilor și CD-urilor fiind respinse pentru că nu au putut fi dovedite. Decizia nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Tribunalul Timiș.