Şaizeci şi şapte de clădiri din Lugoj pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător. Numărul acestora este dezvăluit într-un raport al Primăriei Lugoj
Şaizeci şi şapte de clădiri din Lugoj pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător. Numărul acestora este dezvăluit într-un raport al Primăriei Lugoj, întocmit ca obligaţie a Legii 153/2011, care mai este cunoscută ca „legea faţadelor” sau „legea Udrea”.
Actul normativ obligă proprietarii de clădiri aflate în degradare să le reabiliteze. Deţinătorii acestor imobile vor fi notificaţi de Primăriei, în următoarele 30 de zile, privind obligaţiile care le revin, la rândul lor, aceştia urmând ca în 60 de zile să comunice administraţiei locale dacă au sau nu posibilitatea să realizeze măsurile notificate. Proprietarii au la dispoziţie 12 luni de zile, cu posibilitate de prelungire a termenului cu încă şase luni, pentru reabilitarea clădirilor. Cu alte cuvinte, la sfârşitul anului 2012, cel târziu la jumătatea anului 2013, toate cele 67 de imobile vor fi reabilitate.
Dacă deţinătorii de imobile nu respectă ”legea faţadelor”, pot fi amendaţi de către autorităţile locale cu sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de lei, însă nu scapă de cheltuială, deoarece Consiliul Local este obligat de lege să aloce bani pentru realizarea lucrărilor, urmând să recupereze sumele cheltuite de la proprietari.
Regulament pentru reabilitări!
Joi, 22 noiembrie, consilierii locali discută „Regulamentul de intervenţie privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural ambientale a clădirilor din municipiul Lugoj”. Acesta este actul care va indica modul în care vor fi executate lucrările pe raza municipiului.
Tabelul de mai jos a rezultat în urma inventarului clădirilor efectuat de Primăria Lugoj conform Legii 153/2011, întocmit pentru anul 2011.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/cladire.jpg”}