Produsele apicole din zona Făgetului ajung pe mesele fancezilor şi nemţilor, după ce sunt procesate de firmele de profil din România.
Vasile Magu, din Mănăştiur, este unul dintre cei care îndulceşte viaţa străinilor şi românilor şi l-am găsit în pastoral pe raza judeţului Arad, aşezat pe Valea Mureşului.
Deţine 100 de stupi, calitatea întâi, iar mierea produsă de el este preluată de societăţi germane şi supermarketuri româneşti. Se află la a treia „expediţie” din acest an şi toate au meritat, deoarece cantitatea de miere adunată până acum este cea mai bună din ultimii trei ani.
„Am fost la salcâm lângă hanul Ana Lugojana, apoi pe dealul Făgetului, pentru că acolo salcâmul înfloare mai târziu, iar acum sunt la 15 kilometri de Birchiş, pe drumul către Lipova, pentru că aici creşte amorcha, un salcâm pitic american, foarte bun – care dă puţină miere, dar dă foarte mult polen. Am avut cel mai bun an din ultimii trei şi am adunat cam zece kilograme pe familia de albine. Pentru mine înseamnă o tonă de miere. Producţia putea fi şi mai bună. Este de nota opt. O dau la Blaj şi Bucureşti şi ajunge şi pe mesele germanilor”, declara apicultorul.
Procesatorii din ţară îi achiziţionează mierea cu circa 21 lei, producţia anuală ajungând la aproape două tone.
Omul şi-a diversificat însă activitatea şi scoate bani cam din tot ce produce stupul – ceară, roiuri, propolis, dar mai ales polen. Acesta este preluat de la el de două societăţi din Baia Mare şi exportat apoi în Franţa.
„Polenul este o proteină vegetală naturală curată din floare. Dacă stai doar după miere şi ai neşansa să nu fie producţie, cum am păţit eu anul trecut, e bine să-ţi diversifici activitatea. Polenul e foarte bun pentru păsări, dar îl consumă şi oamenii fiind foarte căutat în special în perioadele de post. Produc câteva sute de kilograme anual. Polenul de primăvară se dă cu 26 lei kilogramul, iar cel de vară cu 18-19 lei/kg. Îl comercializez firmelor din Baia Mare, care au contracte cu francezii. Mai vând şi câte un roi, dar prepar şi propolisul, un produs auxiliar al stupului. Este un antibiotic natural. Apoi mai e ceara, căutată în special de doamne”, mai spunea apicultorul.
Conform acestuia, în zona Făgetului sunt circa 100 de apicultori, însă doar jumătate dintre ei au ce să vândă, dar cu toţii s-au bucurat de cele mai bune recolte la mierea de salcâm din ultimii ani.
Acum o aşteaptă pe cea la tei, care se anunţă la fel de bună.