Foarte multe persoane au greșitul obicei de a lăsa vasele nespălate în chiuvetă spunând că le vor spăla mai târziu, sau mai rău, a doua zi. Germenii sunt peste tot, dar vasele nespălate și chiar cele spălate la repezeală, sunt un focar de bacterii. Chiuvetele și conductele de la chiuvete sunt niște terenuri reproducătoare de microbi, așa că dacă vasele nu sunt spălate într-un mod corespunzător, există mari șanse ca germenii să se răspândească în toată bucătăria ta și chiar și în aer.
Învață care sunt pașii pentru o spălare “sănătoasă” a vaselor
PASUL 1
Îndepărtează resturile de mâncare de pe vase cât de mult poți. Dacă unele mâncăruri sunt lipite unele de altele, atunci folosește bicarbonat de sodiu sau zeamă de lămâie și freacă farfuriile și oalele până când ai îndepărtat resturile de tot.
PASUL 2
Pune un dop în chiuvetă și lasă să curgă apă fierbinte până ajunge la nivelul vaselor în timp ce pui detergent de vase în apă. Lasă-le așa pentru câteva minute ca să se înmoaie resturile de mâncare neîndepărtate. Cu cât ai mai multe vase, cu atât trebuie să schimbi apa dacă se murdărește sau dacă se răcește, pentru că nu va avea același efect de curățare.
PASUL 3
Înainte să începi curățarea propriu-zisă, mai întâi oprește-te să verifici ce fel de detergent de vase folosești. Acest aspect este extrem de important în curățarea vaselor, pentru că majoritatea soluțiilor de vase, rufe și chiar a odorizantelor de cameră conțin parfum și chimicale cât cuprinde. Cel mai indicat ar fi să folosești detergenți de vase bio pentru o curățare a vaselor într-un mod cât mai sustenabil și cât mai igienic pentru sănătatea ta. Produsele de la putereaplantelor.ro sunt create din ingrediente naturale care curăță vasele într-un mod impecabil și care sunt tolerate de piele, chiar și de cea sensibilă.
PASUL 4
Apa fierbinte îți va arde și îți va usca pielea, de aceea este recomandat să folosești mănuși de cauciuc când începi procesul de spălare a vaselor. Începe să speli vasele în ordine. Cel mai bine ar fi să începi cu tacâmurile sau cu paharele, pentru că ceștile și paharele se pot sparge extrem de ușor dacă sunt lăsate sub mormanul de vase. Ca un sfat adițional, folosește un burete de vase cu mâner pentru spălarea optimă a paharelor.
După ce ai terminat cu paharele, poți merge mai departe la boluri, farfurii sau poate chiar și oale. Cel mai bine ar fi să le speli sub apă cu un burete calitativ pentru vase cu care poți să le freci suprafața cu putere. Ocazional verifică dacă nu ai lăsat o pată de murdărie pe dinafară și reia procesul.
PASUL 5
După ce ai terminat de curățat, pune vasele pe un prosop curat de bucătărie, aruncă apa folosită și reumple chiuveta cu una nouă, dar nu trebuie să fie neapărat apă fierbinte. Clătește vasele în apa curată ca să îndepărtezi restul de spumă, șterge-le cu un prosop curat de bucătărie și pune-le înapoi la locul lor.
Ține minte acești pași pentru următoarea dată când vei spăla vasele. Pentru sănătatea ta, trebuie ca spălatul vaselor să devină o rutină. Cel mai indicat ar fi să speli farfuria și paharele instant după ce le-ai folosit, dar dacă se nimerește să ai musafiri, atunci ține-te de acești pași importanți pentru o curățare adecvată a vaselor tale.
Sursa foto: Pexels.com