La concurenţă cu operatorul local de salubritate, celebrii vânători de flacoane din plastic reuşesc de cele mai multe ori să fure şi să valorifice cantităţi notabile de asemenea deşeuri.
Legea nr. 99/2014, care modifică şi completează Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, prevede că preluarea deşeurilor din containerele special amenajate, de către alte persoane decât operatorul local, constituie furt şi se pedepseşte conform legii.
Cu toate riscurile la care se supun, oamenii străzii şi nu numai, golesc zilnic containerele Salprest-ului.
Potrivit normelor actuale de mediu, unităţile teritoriale au obligaţia de a declara cantitatea anuală de deşeuri solide şi de a recupera un procent de 15% din cele reciclabile.
Nerealizarea acestui procentaj obligă Primăria Lugoj să plătească 100 lei/tonă către Administraţia Fondului pentru Mediu, diferenţa dintre cantitatea anuală declarată şi cea selectată efectiv.
Sumele sunt de ordinul sutelor de mii de lei şi asta pentru că la mijloc este un adevărat lanţ al slăbiciunilor.
Municipalitatea învinovăţeşte Salprestul, care arată cu degetul spre hoţii din containere şi doreşte stoparea lor de către Poliţia Locală.
„De la începutul anului am colectat peste 7 tone de pet-uri, 9,03 tone de hârtie şi carton, 2,4 tone plastic reciclabil şi 2,6 tone deşeuri electronice. Noi adunăm deşeuri solide reciclabile doar de pe domeniul public. Procentul de 15% reciclabile cuprinde fier vechi, plastic, pet-uri, carton, electronice şi este raportat pentru întreg municipiul. Din acest calcul sunt scoase persoanele fizice, care vând individual, firmele de profil şi hoţii de deşeuri. Noi reuşim să adunăm doar undeva sub 20% din cantitatea reală. Primăria ar trebui să discute cu firmele de reciclare, să declare cantităţile obţinute de la oameni şi atunci cu siguranţă vom creşte în procente şi implicit vor scădea sumele de bani”, ne-a declarat Mircea Ghera, managerul Salprest S.A.
Pentru câţiva bănuţi, oamenii străzii culeg din containere tot ce pot vinde. Nici prezenţa poliţiştilor şi nici măcar amenzile nu îi pot face să renunţe la singura lor sursă de venit, necesară pentru râvnita sticluţă de spirt medicinal „Mona”.
„Am prins trei persoane la care le-am încheiat procese verbale. Majoritatea sunt oameni ai străzii, pe care amenzile îi lasă impasibili. Oricum nu le plătesc, iar de executat silit nu se pune problema, pentru că nu deţin nimic. În urma discuţiei purtate cu primarul Francisc Boldea, am stabilit de comun acord să propunem Consiliului Local, să emită o hotărâre prin care le putem confisca mijloacele cu care transportă deşeurile. Doar aşa cred că vom stopa acest fenomen”, a precizat Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj.
Cei implicaţi în afaceri cu reciclabile sunt de cu totul altă părere, când vine vorba de câştigul realizat.
„Afacerea a început bine pentru că era perioada în care se găseau deşeuri din abundenţă.După ce a trecut vremea fierului vechi, am achiziţionat mori pentru plastic reciclabil şi prese pentru flacoane din plastic. Investiţia a fost de câteva mii de euro.Nu putem să spunem că nu a mers, dar numărul celor care aduc neferoase este în scădere, probabil şi datorită înăspririi legislaţiei. Aveam clienţii noştri zilnic. Veneau cu sacii de pet-uri de câteva ori pe zi. Acum sunt tot mai rari. E destul de greu să faci bani din adunarea flacoanelor, pentru că intră 7 sau 8 bucăţi la kilogram. Părerea mea este că afacerea cu reciclabile la nivel de oraş mediu şi mic nu va dura mai mult de doi, trei ani de zile”, ne-a povestit B.G, administratorul unui centru de colectare deşeuri.
Domnule Ghera, grija cu minciunica ca nu e frumos, creste nasucul si face buba la mustacioara. Mirciulica draga, hai sa iti spun o povestioara. Am un container de PET-uri in fata geamului (macar astea nu fac galagie ca foisoarele sau taximetristii care fac şuşu mic pe unde apuca) si saptamana trecuta am vazut prima masina de Salprest (una care a dat cu containerul ala de parca era cel mai mare dusman al sau) care a vidat containerul, in rest sufletul. In cazul asta tin sa le multumesc boschetarilor ca au grija de containere sa fie goale, altfel ce faceam, le puneam langa sa primim amenda? Si fraza ” amenzile îi lasă impasibili. Oricum nu le plătesc, iar de executat silit nu se pune problema, pentru că nu deţin nimic.” este geniala. Boschetarii astia au numai drepturi, dar obligatii nu. Si sa nu ma luati ca „saracii cat is de oropsiti” ca, cel putin in Lugoj, numai cine nu vrea nu gaseste un loc de munca.
Cita nesimtire din partea domnului director ghera-pai domnule director daca acesti boschetari nu ar aduna sticlele din containere ,cred ca am fi ingropati in sticle pentruca cel putin in micro 2 in fata geamurilor mele e un asemenea container si nu a venit masina dv niciodata sa-l goleasca ,dar taxati suntem pentru acest servici ,si cred ca si la asta ati marit pretul.RUSINE sa va fie ca ne luati bani pentru ceia ce nu faceti.
Domnule Gepetto, locuri de munca sunt multe, dar daca nu ai acte, cum te poti angaja? Ca sa isi faca buletin, au nevoie de o adresa. Fiindca nu au adresa, nu isi pot face buletin, fiindca nu au buletin, nu se pot angaja cu contract. Oamenii astia muncesc pentru banii din pet-uri de le iasa ochii. Merg kilometri intregi pentru sume de nimic. Rusine primarului si Salprestului ca tocmai de acesti oameni nu au loc.
Doamna Amalia, chiar ma asteptam sa le ia cineva apararea oamenilor strazii. Am o propunere pentru dvs: faceti-le flotant la Dvs in locatie si o sa-si poata lua actele necesare angajarii, sa vedeti daca accepta. Sau daca vi se pare exagerat, oferitile de lucru cu ziua in schimbul unei sume de bani, tigari, bautura si mancare cum se practica sa vedem cati vin? Te trimite la origini de nu te vezi.
Da ,sa vina la lucru nu vor ca e mai usor sa stranga pet , eu am vrut sa angajez avand societate de colectare si mai bine nu mananca decat sa vina la lucru ,parerea mea este ca societatile de colectare sa nu le preia marfa fara acte .Eu am pierdut mai multe persoane ptr ca le-am cerut buletinele si le-am aplicat impozit de 16 la suta la sursa.Au spus ca daca nu le iau se duc in alta parte ca nu sunt singura societate de colectare.Deci ne plangem degeaba , mai nou isi cumpara o duba si colecteaza carton din oras.Nu are nimeni treaba lor ,e mai usor sa lucrezi la negru .O sa mai treaca ceva timp pana cand firmele o sa invete ca deseurile reciclabile nu se arunca la gunoi si nu sunt gunoaie.Dar este un subiect care se poate discuta indelung ,in cateva cuvinte este mai greu.
Ok, Salprestul nu „apuca” sa-si faca treaba ca le-o ia mai repede acei oameni care stau pe unde apuca, pai cum se poate asa ceva???
In rest ar fi bine ca aceasta societate sa mai dea si o raita pe malurile Timisului dupa Cotu Mic spre Pohalma, e un dezastru acolo, cred ca nu iti ajunge o garnitura de tren completa sa aduni tot.
DACA ESTE ATATA PAGUBA PENTRU PRIMARII SI MA GANDESC CA SI LA NIVEL NATIONAL PRIN PLATA CELOR 100 DE RONI LA TONA DE CE NU SE DA LEGE SA SE COLECTEZE PETURILE CA IN TOATE TARILE UNIUNII EUROPENE, DE CATRE MAG. CARE VAND SUCURI CONTRA COST .
Da.ti locuite la oameni, facetile acte si mai mariti naibi salariile si poate nu veti mai avea atatia oameni ai strazi.