Consilierii locali lugojeni au fost foarte aproape să-şi recunoască presupusa greşeală din primăvară, când una dintre Hotărârile Consiliului Local, cea legată de majorarea tarifelor la apă, a trecut cu un număr de voturi considerat insuficient de către consilierii opoziţiei şi Prefectura Timiş.
Din acest motiv au şi elaborat şi pregătit pentru introducerea pe ordinea de zi, a şedinţei ordinare a lunii octombrie, două proiecte de hotărâre, unul care să abroge H.C.L. 52, iar altul prin care tarifele practicate de Meridian 22 să fie din nou majorate.
Lucru ce nu a mai fost necesar, după ce Consiliul Local a primit în dimineaţa zilei de 29 octombrie o adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care, în opinia juriştilor Primăriei, aducea o serie de lămuriri privind calculul numărului de voturi necesar pentru adoptarea unei hotărâri a consiliului local.
Adresa venită de la Guvern lasă loc însă de suficiente interpretări, fiecare încercând să argumenteze în propria favoare răspunsul Ministerului Administraţiei Publice. Hârtia de la minister face trimitere la două acte normative, Legea nr. 393 din 2004 (articolul 77) şi Legea 215 din 2001 (articolul 46), explicând situaţiile legate de interesul personal al aleşilor locali, participare la vot şi altele.
Ambiguitatea răspunsului apare în aliniatul următor, care precizează: ”Cele două legi care conţin interdicţiile sus-menţionate nu precizează dacă acel consilier local sau judeţean, care nu ia parte (la deliberarea şi adoptarea hotărârii) este sau nu este considerat un membru prezent al respectivului consiliu, cu consecinţe în stabilirea numărului de voturi necesar pentru adoptarea unei hotărâri”.
Aşadar, ca-n filmul lui Porumboiu, ”A fost sau n-a fost?”, unii spun că cei trei consilieri care nu şi-au manifestat votul nu se contabilizează, ceilalţi că se contabilizează, iar adresa de la minister e departe de a lămuri acest lucru, motiv pentru care arbitrajul va aparţine din nou… Prefecturii Timiş.
Dacă actul guvernamental clarifică lucrurile şi din punctul de vedere al Prefecturii, cele două proiecte de hotărâre contestate vor rămâne nechimbate.
Tensiunile rămân însă între consilieri, grupul liberalilor precizând că după trecerea celor 30 de zile de la solicitarea Prefecturii, respectiv 5 noiembrie, vor demara procedurile de contestare a hotărârilor în contegios-administrativ.