Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj sărbătoreşte joi, 27 martie, împlinirea a 145 de ani de la naşterea marelui om politic şi gazetar Valeriu Branişte.
De la ora 10.00, în cadrul colegiului, va avea loc un simpozion omagial dedicat marelui lugojean, în cadrul căruia vor susţine comunicări: Alexandra Grigore şi Emeldin Rusu (clasa a IX-a) – Valeriu Branişte – biografie; Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă din Lugoj – activitatea lui Valeriu Branişte până în 1918; Crina Cădariu şi Lorena Mureşan (clasa a XI-a) – Valeriu Branişte şi lupta pentru emanciparea naţională a românilor din Transilvania şi Banat; Cosmin Gheorghe, profesor în cadrul colegiului – Valeriu Branişte în mentalul colectiv.
„Pe lângă simpozion, vom face o mini expoziţie cu obiecte care i-au aparţinut lui Valeriu Branişte: un album cu fotografii de familie, câteva cărţi scrise de el, un exemplar din ziarul Drapelul, deoarece Branişte a fost fondatorul acestui ziar, şi alte documente. Marcăm momentul prin colaborarea dintre Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă şi Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, aşa cum am făcut-o şi acum cinci ani”, a declarat pentru Redeşteptarea directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă, Răzvan Pinca.
Publicist şi om politic, Valeriu Branişte a fost redactor la publicaţiile Tribuna (Sibiu), Dreptatea (Timişoara), Drapelul (Lugoj). A participat în mod activ la înfiinţarea unor instituţii culturale în Banat şi Transilvania şi la crearea unui fond de teatru român. A scris nenumărate articole de ziar, a constituit o arhivă de documente vechi despre istoria românilor bănăţeni, pe care nu a apucat să o publice. A ţinut peste 200 de conferinţe pe teme naţionale, din care multe au fost publicate în Drapelul. În 1919 a fost răsplătit de cel mai înalt for cultural cu titlu de membru de onoare al Academiei Române. Este înmormântat în Cimitirul Ortodox din Lugoj.