Steven Ausnit, fiul marelui industiriaş din perioada interbelică Max Ausnit a venit la Lugoj împreună cu soţia şi cei trei nepoţi pentru a inaugura Centrul Memorial Max Ausnit.
Steven Ausnit, fiul marelui industiriaş din perioada interbelică Max Ausnit a venit la Lugoj împreună cu soţia şi cei trei nepoţi pentru a inaugura Centrul Memorial Max Ausnit.
La evenimentul desfăşurat marţi, 5 iunie, au luat parte, pe lângă membrii familiei Ausnit, autorităţi locale din Lugoj şi Reşiţa, dar şi oameni de afaceri din oraşul de pe Timiş. Familia Ausnit a demarat la Lugoj un proiect în valoare de 15 milioane de euro, care prevede construirea unui complex destinat şoferilor aflaţi în tranzit în zona Lugoj. Întrebat ce anume l-a determinat să pornească această afacere şi de ce a ales tocmai Lugojul ca centru al acesteia, Steven Ausnit a replicat:
“Eu sunt antreprenor, ca şi tatăl meu. Am acest lucru în sânge şi dacă se iveşte o posibilitate interesantă şi am un asociat bun, atunci merg înainte. De ce Lugojul? Pentru că m-am întâlnit cu Daniel Olariu, am devenit prieteni şi asociaţi şi am hotărât ca aici să punem bazele acestei afaceri. Sper să trăiesc ca să ajung să văd întreaga investiţie finalizată. Eu cred că prima fază a investiţiei va fi încheiată în luna septembrie a acestui an, următoarea anul viitor şi apoi vom vedea. Din cauza vârstei, nu am atâta timp la dispoziţie, însă Daniel şi nepoţii mei au tot timpul”.
Prima fază a investiţiei se ridică la 1, 8 miliane de euro şi asigură lugojenilor 30 de locuri de muncă. “Investiţia de la Lugoj a început în 1 octombrie 2011. Vorbim de o clădire de trei etaje, 500 de metri pătraţi pe fiecare etaj, care va avea în primă fază un spaţiu destinat şoferilor de tir la primul etaj. La etajul al doilea va fi amplasat un restaurant cu autoservire, cu 100 de locuri, iar în mansardă vor fi 10 camere de cazare. Parcarea va avea 70 de locuri pentru tiruri, 50 de locuri pentru maşini mici şi încă cinci locuri pentru autobuze. Vom avea staţie Peco, spălătorie de maşini, vulcanizare şi toate serviciile. Sperăm ca această investiţie să poată fi inaugurată la următoarea vizită a lui Steven în luna septembrie a acestui an. Atunci estimăm să inaugurăm prima fază a acestui proiect, care va asigura Lugojului aproximativ 30 de locuri de muncă”, a precizat Daniel Olariu, managerul companiei Ausnit, Olariu şi Asociaţii.
Următoarele etape ale acestui proiect presupun construirea unui supermarket şi a unui centru comercial, care vor mai aduce Lugojului încă aproximativ 100 de locuri de muncă. Aceste investiţii se estimează că vor fi finalizate în anii următori.
“Suntem în negocieri şi pentru următoarele faze din proiect. Ne-am propus să construim şi un supermarket, unde preţurile să fie foarte mici, iar oamenii să cumpere mâncare pentru mai mult timp. Apoi suntem în discuţii cu o companie din Anglia pentru a aduce aici un mare centru comercial, care să cuprindă magazine de firmă la preţuri foarte mici”, a adăugat Daniel Olariu.
La evenimentul inaugurării casei memoriale a luat parte şi Lavinia Stan, doctor în istorie la Universitatea din Cluj. Aceasta a vorbit despre istoria lui Max Ausnit, care este legată de istoria industrializării şi modernizării României interbelice. “Povestea familiei este cu atât mai fascinantă, întrucât au trecut de două regimuri totalitare. Primul instaurat de Carol al II-lea în 1938 şi ulterior regimul comunist. Într-un fel, Max Ausnit a fost victima ambelor regimuri pentru că de la o prietenie relativ apropiată de Carol al II-lea a ajuns să facă închisoare la Jilava pentru o scurtă perioadă de timp. Apoi după al Doilea Război Mondial a fost nevoit să plece în SUA din cauza politicii de naţionalizare pe care a promovat-o regimul comunist, începând cu 1946”, a afirmat Lavinia Stan.