17 zimbri aduşi anul trecut în septembrie pentru aclimatizare în ocolul de pe raza comunei Armeniş au fost eliberaţi în data de 12 iunie.
Ei vor înfrunta viaţa în sălbăticie în Munţii Ţarcu.
Este pentru prima dată după mai bine de două secole când aceste splendide animale, care provin din şase centre de creştere şi grădini zoologice din Franţa, Elveţia, Belgia şi Germania, vor fi eliberate în sălbăticie.
După ce vor fi lăsaţi în libertate, locul lor va fi luat de alte 18 exemplare de zimbru venite de pe cuprinsul Europei.
Munţii Ţarcu au fost aleşi pentru un areal al zimbrilor de 59.000 de hectare în care prezenţa omului este foarte redusă.
„Am urmărit cu interes această acţiune de populare a Munţilor Ţarcu cu zimbri şi sunt convins că este un lucru bun, pentru că zimbrul este un vechi simbol al munţilor noştri. Dacă se adaptează condiţiilor de mediu, cu supravieţuirea lor nu va fi nicio problemă. Sunt convins că de această aclimatizare s-au ocupat specialiştii de la Haţeg. Problema rămâne corectitudinea vânătorilor, pe care eu o apreciez până la un punct. Sperăm ca aceşti zimbri să nu fie braconaţi – din teribilism sau curiozitatze deplasată, pentru că deţinerea şi expunerea unui trofeu de zimbru constituie automat o ilegalitate”, spune Petrică Damian, şeful C.V.P.S. Lugoj.
De acţiunea de repopulare cu zimbri a pădurilor din Munţii Ţarcu se ocupă WWF Romania şi Rewilding Europe, două asociaţii care au suportat integral cheltuielile, în parteneriat cu Primăria Comunei Armeniş.
Prin prezenţa zimbrilor în ţarcul de la Armeniş, comuna a câştigat un nou obiectiv turistic.