Chiar dacă clopoțelul a anunțat vacanța pentru elevi, activitățile educative și de formare a personalului continuă la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj, reprezentând o resursă valoroasă în comunitatea educațională, atât la nivel local, cât și internațional.
Sub umbrela Acreditării Erasmus NR. 2021-1-RO01-KA121-SCH-000012651, unitatea de învățământ a implementat în acest an școlar proiectul de mobilitate școlară în cadrul căruia au fost realizate până în acest moment două activități de tip job-shadowing în Cehia, respectiv Turcia, un curs de formare desfășurat în Croația și o mobilitate ce a vizat schimbul de experiență între elevi, desfășurată în Bulgaria, la care se adaugă cursul de formare ce va avea loc în luna iulie în Cehia, ce are drept obiectiv să crească atractivitatea, capacitățile și dimensiunea internațională a școlii.
Mobilitățile proiectului de acreditare Erasmus+, la care au participat atât cadre didactice cât și elevi, au reprezentat o bună oportunitate de dezvoltare profesională, de însușire a competențelor cheie și a politicilor educaționale europene în domeniul educației speciale.
”Toate acestea au generat ideea că împreună cu Erasmus și o echipă dedicată putem face diferența”, a declarat prof. Cristina Moșoni, coordonator de proiecte europene.
Experiențele Erasmus+ au fost valorificate pe tot parcursul anului școlar în cadrul activităților cu elevii și diseminate la nivelul cercurilor pedagogice județene și în cadrul atelierelor organizate. Aceste exemple de bune practici, metode/tehnici însușite în urma mobilităților vor fi integrate într-o manieră incluzivă și în cadrul programului școlii de vară ”Împreună colorăm școala!”, derulat în perioada 27 iunie – 8 iulie, cu elevi din școlile de masă și de la C.Ș.E.I. ”Alexandru Roșca”.
”Prin talentul și creativitatea cadrelor didactice, școala noastră a început să prindă culoare, în spațiul exterior al școlii fiind pictate o diversitate de jocuri interactive care susțin o învățare activă și contribuie la dezvoltarea armonioasă a elevilor. Așteptăm toți elevii înscriși să participe cu entuziasm la școala de vară pentru o experiență de vacanță dinamică și stimulativă! Programul cu elevii cuprinde: ateliere de ceramică, pictură, pătura cu povești, activități sportive, activități de team building, exerciții de dicție, percuție corporală, vânătoare de comori digitală cu coduri QR și alte aplicații digitale. Școala noastră oferă oportunități de dezvoltare și de învățare valoroase asigurând șanse egale tuturor elevilor în vederea incluziunii școalre și sociale”, a declarat prof. Viorica Paraschivu, directorul C.Ș.E.I. ”Alexandru Roșca” din Lugoj.
Unitatea de învățământ asigură accesul la educație a copiilor cu cerințe educative speciale, prin servicii educaționale complexe, școlarizați atât în învățământul special, cât și în învățământul de masă.