Unitatea teritorială, o minune arhitecturală proiectată de către arhitectul elvețian-francez Le Corbusier, este un exemplu strălucit de planificare a unui oraș în India modernă. Modernism. Urbanism. Brutalism. Acestea definesc probabil în mod adecvat planul orașului Chandigarh, care a fost preluat ca experiment arhitectural de succes al arhitectului designer-urbanist, arhitectul elvețian-francez Le Corbusier în India secolului XX, după independență. Platformă pentru unele dintre cele mai izbitoare structuri create de urbanistul erudit și legendar, orașul a servit mult timp ca model de transformare în peisajul arhitectural internațional. Corbusier (1887-1965) a introdus o abordare progresivă a arhitecturii, mai cunoscută ca modernism, pe lângă cele care erau cele mai populare stiluri de construcție de arhitectură, dominate de greci, romani și alte şcoli tradiţionale.
Una dintre cele mai semnificative trăsături ale arhitecturii moderniste implică plasarea ei în contextul social și cultural, mai degrabă decât bazarea pe extravaganță și ornamentație. Urmând acest principiu, Corbusier a îmbrățișat poziția pitorească a orașului între poalele dealurilor Shivalik. Chandigarh este o îmbinare de „Chandi” și „garh” care se referă la zeița Chandi, forma războinică a zeiței Parvati și „garh” care înseamnă fort. Numele este derivat dintr-un templu antic dedicat zeiței din apropierea orașului. Bulevardele largi unesc toate sectoarele de locuit și pe cele industriale din Chandigarh, fiecare proiectat de Corbusier ca un cartier autonom, cu setul respectiv de școli, magazine și centre de agrement. Parcurile verzi luxuriante și aleile mărginite de copaci echilibrează perfect clădirile din beton și blocurile. Fiecare dintre sectoare are 800 pe 1.200 m și este flancat cu drumuri de viteză create pentru automobile și îndepărtate confortabil de la accesul direct în ansamblurile rezidențiale.
Arhitectul a transformat planurile făcute anterior de urbanistul american Albert Mayer și arhitectul polonez Maciej Nowicki pentru a crea un sistem practic care prezenta grile de stradă în unghi drept, clădiri subdivizate geometric cu spații deschise vaste, pline de verdeață, lumină și aer. Planul pune un accent deosebit pe scară, proporție și detaliu și îmbrățișează viața reală a orașului, conturându-i în același timp un spectacol al formelor. Chiar și astăzi, Chandigarh este considerat un prototip pentru planificarea ideală a oricărui oraș indian modern. Este o legendă vie a unui spațiu infuzat cu puteri ale sufletului, științei și societății.
Onorând libertatea de exprimare și independența proaspăt câștigată a țării, „Chandigarh a fost conceput ca un simbol al unei Indii libere, moderne și renăscute”, își amintește Pradeep Singh, CEO, Mohali Campus și Decan adjunct al Școlii Indiane de Afaceri. El explică că Jawahar Lal Nehru, premierul de atunci al Indiei și Partap Singh Kairon, pe atunci ministrul șef al Punjabului, au împărtășit visul unui oraș planificat și au căutat și găsit cel mai bun talent din întreaga lume sub conducerea lui Corbusier pentru a manifesta această realitate. După șase decenii de la vis, Chandigarh înflorește ca unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare, cu o cultură cosmopolită, progresistă, care stă astfel mărturie acestei colaborări de neegalat. „Corbusier ne-a oferit un nou mod de a crea și de a guverna un oraș, precum și o nouă cultură urbană și valori care au a rezistat testului timpului. Faptul că discutăm despre succesul Chandigarh este poate cea mai mare contribuție pe care a adus-o Indiei”, spune Singh. Una dintre ilustrațiile incredibile ale acestei minți luminate se află în Complexul Capitoliului, cuprinzând Secretariatul, Adunarea Legislativă și Înalta Curte. Sculpturală și monumentală, aceasta se transpune în timp și spațiu.
Unii dintre ceilalți arhitecți care au lucrat cu Corbusier la proiectul Chandigarh îi includ pe Charles Correa și laureatul Premiului Pritzker, Balkrishna Doshi. Chiar și astăzi, munca celui din urmă continuă să adapteze aceste învățături în mod creativ în contextul indian, imortalizând această moștenire remarcabilă.