În perioada 27 august-8 septembrie, la nivel naţional s-a desfăşurat campania privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă.
În perioada 27 august-8 septembrie, la nivel naţional s-a desfăşurat campania privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă. Aceasta a avut ca obiectiv conştientizarea angajatorilor privind obligaţia de a respecta legislaţia specifică copiilor/tinerilor sub 18 ani, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea cazurilor de exploatare a copilului prin muncă.
Inspectoratul Terotorial de Muncă (ITM) Timiş a efectuat în perioada amintită verificări la 172 de societăţi comerciale din judeţ. În cinci cazuri, inspectorii ITM au constatat că angajatorii au stipulat în contractele individuale de muncă ale minorilor clauze contrare dispoziţiilor legale.
Unul dintre cazurile menţionate s-a constatat la un bar din Lugoj, care avea angajat un tânăr sub 18 ani. Patronul acestuia a neglijat prevederile legii privind regimul de muncă al minorilor, astfel că a fost propus Parchetului pentru întocmirea de dosar penal.
„Minorii au unele beneficii în câmpul muncii care trebuie respectate. Ei nu trebuie să lucreze în condiţii grele, vătămătoare, trebuie să primească trei zile de concediu în plus, nu au voie să presteze muncă de noapte şi ore suplimentare. Noi am trimis rezultatele verificărilor către Parchet şi către Direcţia Generală pentru protecţia Copilului Timiş, iar ei vor lua măsurile care se impun”, ne-a declarat Ileana Tomoioagă, şefa ITM Timiş.
În întregul judeţ, inspectorii ITM au aplicat 81 de sancţiuni cu privire la regimul de muncă al minorilor în valoare de 14.000 lei.
Conform legislaţiei din ţara noastră, capacitatea fizică şi intelectuală a tânărului pentru a se încadra în muncă, se recunoaşte pe deplin la împlinirea vârstei de 16 ani. Codul muncii, republicat, stabileşte şi excepţia de la această regulă, prin care se prevede ca pe baza unui acord scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, tânărul se poate încadra în muncă la împlinirea vârstei de 15 ani.