Teofil Ciortuz este din anul 2005 păstor la Biserica Baptistă Harul din Lugoj. De la sfârşitul acestui an, el va fi primul slujitor al unei biserici lugojene care va prelua conducerea unei biserici în Australia.
“Voi conduce Prima Biserică Baptistă Română din Australia – aceasta este chiar denumirea ei – cu sediul în marele oraş Melbourne. Pastorul Busuioc Belciu, originar din Caraş, s-a pensionat, iar eu îi voi lua locul. Peste câteva zile mă voi muta cu soţia şi cele două fiice la Melbourne. Biserica are 200 de membri, majoritatea bănăţeni sau cu origini în Banatul Sârbesc”, ne-a declarat pastorul Ciortuz.
El spune că va acţiona în spiritul unei legături cu Lugojul şi zona adiacentă, care s-a concretizat deja prin prezenţa unui grup de tineri australieni care au lucrat la Biserica din Teş.
“Este o pierdere pentru biserică, pentru că ne pleacă un bun coleg, dar astfel se deschide în premieră şi posibilitatea unei colaborări cu continentul australian”, ne-a declarat pastorul Ionel Tuţac de la Biserica “Harul”, vicepreşedinte al Uniunii Baptiste din România.
Teofil Ciortuz s-a născut la 12 septembrie 1967 în Brăila, al cincilea copil în familia diaconului Bisericii Baptiste din Brăila, Ion Ciortuz, originar din Caraş-Severin. După studiile primare şi liceale în oraşul natal, a plecat la şcoală la Timişoara şi a absolvit Facultatea de Matematică- Informatică din Universitatea de Vest din Timişoara. La terminarea facultăţii a predat matematică, informatică şi discipline biblice la Liceul Penticostal Logos şi apoi la Liceul Baptist din Timişoara. În anul 1993 a slujit în Biserica Baptistă Betania din Timişoara şi a contribuit la îniinţarea Bisericii Baptiste din Lenauheim.
Din anul 1997 a plecat împreună cu familia în America la studii teologice. A absolvit Seminarul Teologic din Wake Forest, North Carolina în anul 2000, după care a slujit în Biserica Baptistă Română “Maranata” din New York până la revenirea în România, în 2005. În America a contribuit la înfiinţarea Bisericii Baptiste Române din Philadelphia, Pennsylvania.