Flavius Georgică Cornu, poliţist la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara şi fiu al omului de afaceri Georgică Cornu, a dat în judecată Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPPR) după ce, cu ocazia unui raport de evaluare, a primit calificative pe care le consideră neconforme cu meritele sale.
Flavius Georgică Cornu, poliţist la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara şi fiu al omului de afaceri Georgică Cornu, a dat în judecată Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPPR) după ce, cu ocazia unui raport de evaluare, a primit calificative pe care le consideră neconforme cu meritele sale.
Flavius Cornu lucrează la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş din 2005. Cornu a lucrat mai întâi la Serviciul Poliţiei Rutiere, Serviciul Cercetări Penale. În cursul anului 2006 a fost transferat la Secţia 4 de Poliţie Timişoara, Compartimentul Cercetări Penale, iar din 2008 este ofiţer în cadrul Biroului de Crimă Organizată Timişoara, lucrând la Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, în 2012 fiind promovat de superiorii săi pe funcţia de ofiţer specialist II.
Surse judiciare importante au dezvăluit că, fiind bine înfipt în cadrul BCCO Timişoara, Flavius Cornu a „ochit” o funcţie importantă, care i-a atras şi duşmani printre şefii săi direcţi. Astfel, cu ocazia evaluării anuale, în care s-a analizat activitatea din perioada decembrie 2010 – noiembrie 2011, Cornu a fost „mazilit” acordându-i-se calificative slabe, care îl împiedică să avanseze.
Spre exemplu pentru „Activitatea Specifică de Documentare Calificată – (grupări criminale organizate –eficienţă în destructurare)”, Cornu a primit calificativul „nesatisfăcător”. De asemenea, pentru „Activitatea desfăsurată cu reţeaua informativă”, ofiţerul a primit calificativul „satisfăcător”. Pentru „Activităţi desfăsurate conform delegărilor, bunuri si valori identificate supuse confiscării”, poliţistul a fost notat cu „nesatisfăcător”. Alţi indicatori, cum ar fi rezistenţa la stres, capacitatea de comunicare sau iniţiativa de muncă i-au adus lui Flavius Cornu calificative de „satisfăcător”. De asemenea, pentru respectarea hotărârilor, ordinelor, instrucţiunilor si dispoziţiilor de linie, Cornu a fost „premiat” cu calificativul „nesatisfăcător”.
Ţinând cont de calificativele obţinute şi de faptul că de-a lungul carierei a primit calificative de „foarte bine”, Flavius Cornu s-a considerat nedreptăţit şi a contestat raportul de evaluare prin care a primit calificative de „satisfăcător” şi „nesatisfăcător”. Poliţistul a încercat să rezolve problema pe cale administrativă, dar nu a primit câştig de cauză şi a mers în instanţă.
În cererea de chemare în judecată, Cornu arată că ar fi trebuit să obţină calificative superioare. „Mă consider profund nedreptăţit deoarece mi-a fost acordat calificativul „satisfăcător”, desi toată activitatea mea în 2011 dovedeste că ar fi trebuit să mi se acorde un calificativ superior”, a arătat Flavius Cornu, care a prezentat ca şi argumente dosarele în care a lucrat.
Ofiţerul de la Crimă Organizată arată în documentul depus în instanţă, cum a fost „lucrat” când i s-au acordat calificativele. „În momentul în care seful nemijlocit mi-a prezentat fisa de evaluare, concluziile sefului brigăzii erau deja scrise pentru acordarea calificativului acordat, fără a-mi fi acordat dreptul la apărare, în sensul că mi s-a cerut să semnez fisa de evaluare. În cu totul altă manieră au fost evaluaţi ceilalţi colegi care au primit calificativul „bine”, chiar dacă rezultatele lor nu erau superioare rezultatelor mele. Din spusele acestora a reiesit faptul că seful nemijlocit a discutat cu ei justificarea de către acesta a acordării fiecărui subpunct din fisa de evaluare si după ce acestia au fost de acord cu calificativul, fisa de evaluare a fost aprobată de comdandantul brigăzii”, a arătat Flavius Cornu.
Potrivit poliţistului, nici contestaţia pe cale administrativă nu s-a finalizat cu success. „Contestaţia depusă de subsemnatul si adresată IGPR a fost soluţionată fără a se efectua verificări suplimentare, respingerea fiind lipsită de o motivaţie reală, ce nu priveste în niciun fel temeinicia acuzelor ce mi-au fost aduse. Comisia de rezolvare a contestaţiei a justificat respingerea contestaţiei prin faptul că „nu se impune modificarea calificativului acordat”, fără o motivare mai riguroasă sau o comparare a rezultatelor serviciului cu rezultatele mele si neapărat cu rezultatele colegilor ce au primit calificative superioare mie”, mai arată ofiţerul în documentul depus la dosar.
Chemaţi în proces în calitate de „pârâţi”, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române nu au depus o întâmpinare prin care să se apere, solicitând doar mutarea dosarului de la Tribunalul Timiş, la Curtea de Apel. „IGPR este unitate centrală a Poliţiei, cu personalitate juridică si competenţă teritorială generală, litigiul privind anularea unui act administrativ emis de către această instituţie este de competenţa secţiei de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Timisoara”, arată în documentul citat.
În aceste condiţii rămâne de văzut când va începe judecarea efectivă a dosarului în care poliţstul de la Crimă Organizată a dat în judecată Poliţia Română.