În Chile, inginerii au aruncat în aer vîrful unui munte la înălțimea de 3.000 m pentru a crea o platformă pentru cel mai mare telescop optic din lume. Circa 5.000 de metri cubi de piatră din vârful muntelui Cerro Armazones au fost dislocaţi luna trecută în cadrul unui proces de modificare a reliefului zonei în care se va amplasa telescopul. Locaţia aleasă este ideală pentru acest proiect, E-ELT urmând să fie amplasat la o altitudine foarte mare, unde poluarea atmosferică este redusă.
Observatorul astronomic se va numi European Extremely Large Telescope şi va ajuta la descoperirea planetelor îndepărtate şi poate chiar a unor forme de viaţă extraterestră. Telescopul ar trebui să fie finalizat în anul 2022 şi va fi uriaş. Oglinda lui va avea 40 de metri diametru şi va putea capta de 15 ori mai multă lumină decât orice alt telescop, iar imaginile pe care le va realiza vor fi de 16 ori mai clare decât cele ale celebrului Hubble.
Construcţia lui va costa 1,1 miliarde de dolari, iar astronomii cred ca va oferi date importante pentru a înţelege misterul materiei întunecate, care formează cea mai mare parte a masei Universului.
‘Pentru prima dată, Omenirea va putea găsi o planetă similară Terrei, iar aceasta se va întâmpla în mai puţin de 20 de ani, o adevărată revoluţie în explorarea Cosmosului. Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este dacă există o planetă similară Pământului, dacă există viaţă în alt loc din spaţiu’, spune Tim de Zeeuw, director general al Observatorului European Austral.
Prin intermediul acestui telescop se doreşte abordarea multora dintre problemele astronomice nerezolvate încă şi se aşteaptă ca, în final, să se schimbe viziunea despre Univers, aşa cum s-a întâmplat şi în urma observaţiilor lui Galileo Galilei (1564-1642).
În prezent mai există două proiecte similare, Giant Magellan Telescope şi Thirty Meter Telescope. Primul este deja în construcţie pe vârful Las Campanas din Chile, la peste 2.550 metri altitudine şi va fi gata peste 10 ani. Costul proiectului se ridică la 700 de milioane de dolari. Thirty Meter Telescope va costa în total 1 miliard de euro şi va fi gata abia în 2022, urmând să fie construit pe vârful Mauna Kea din Hawaii.