Printre membrii recent primiţi în Academia Română se află şi lugojeanul Ion-Gheorghe Boldea, profesor universitar la Politehnica din Timişoara, care a fost recomandat pentru a deveni membru corespondent Printre membrii recent primiţi în Academia Română se află şi lugojeanul Ion-Gheorghe Boldea, profesor universitar la Politehnica din Timişoara, care a fost recomandat pentru a deveni membru corespondent al Academiei Române de către academicianul Toma Dordea. Prof. univ. dr. ing. Ion-Gheorghe Boldea este recunoscut ca unul din specialiştii de frunte din lume în domeniul Maşini şi Acţionări Electrice.
Cercetările efectuate de către prof.univ. dr. ing. Ion-Gheorghe Boldea, pe o durată de 40 de ani, s-au concretizat în contribuţii ştiinţifice valoroase cu largă vizibilitate şi recunoaştere internaţională în domeniul Maşini şi Acţionări Electrice Rotative, Liniare şi MAGLEV, cu reglaj electronic de putere digital cu aplicaţii în industrie, automobile şi energetica pentru creşterea productivităţii şi reducerea consumurilor energetice.
Cercetările lugojeanului Ion Boldea s-au materializat în peste 45 de articole în reviste IEEE-ISI, douăzeci de patente româneşti şi două internaţionale şi prin 17 monografii (două traduse în rusă şi chineză, respectiv spaniolă) publicate la edituri de prestigiu din SUA şi Marea Britanie.
Ion-Gheorghe Boldea (fratele mai mare al primarului municipiului Lugoj, Francisc Boldea) s-a născut la Lugoj, la 7 ianuarie 1945. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu” şi Facultatea de Electrotehnică din Timişoara (1967), obţinând titlul de doctor inginer în 1973.
Prof. univ. dr. Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. A inventat o oscilo-maşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.
Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române pe 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.
De asemenea, a fost ales Fellow al IEEE – cea mai mare instituţie profesională din lume (din 2010 este membru în Comitetul de IEEE-Fellow, singurul din România şi primul în Europa de Est), a predat, ca „visiting profesor” la universităţile din Kentuky şi Oregon (SUA), Manchester şi Glasgow (Marea Britanie) şi Aalborg (Danemarca) şi a susţinut numeroase prelegeri şi cursuri intensive, în SUA, Germania, Austria, Anglia, Danemarca şi Franţa.
În 2010 a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Cauza al Universităţii din Aalborg (Danemarca). Din 1977 este redactor şef adjunct la revista internaţională de prestigiu „Electric Machines and Power Systems”, care apare în SUA.
În 20 mai 2000, prof. univ .dr. ing. Ion-Gheorghe Boldea a fost distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj”, pentru „remarcabila activitate ştiinţifică desfăşurată în ţară şi străinătate, care a contribuit şi la afirmarea Lugojului pe plan internaţional”.