De mai bine de patru ani, la Lugoj fiinţează un grup de tineri cineaşti. Deşi au pornit activitatea în condiţii de pionierat, cu talent, entuziasm şi chiar ingeniozitate tehnică au reuşit să surmonteze problemele inerente startului. În această săptămână, ei au început filmările la cel de-al patrulea film produs la Lugoj.
De mai bine de patru ani, la Lugoj fiinţează un grup de tineri cineaşti. Deşi au pornit activitatea în condiţii de pionierat, cu talent, entuziasm şi chiar ingeniozitate tehnică au reuşit să surmonteze problemele inerente startului. În această săptămână, ei au început filmările la cel de-al patrulea film produs la Lugoj.
Este vorba despre un film de groază (horror) de scurt metraj, care va fi prezentat anul viitor la Festivalul Internaţional „Next Project” de la Bucureşti.
„Săptămâna aceasta am început filmările la acest horror de scurt metraj, pe care l-am gândit ca proiect premergător unui lung metraj cu acelaşi subiect. Filmul montat va avea 10-15 minute. Termenul de trimitere al peliculei la festival este în 30 noiembrie”, ne-a declarat regizorul şi actorul Cristian Alexandru. Din distribuţie mai fac parte Laura Andreea Luca (în rol principal), Daiana Cheşozan şi Silviu Horia Boian, care semnează şi scenariul. „Deocamdată, ne concentrăm pe acest scurt metraj. În viitorul apropiat, vom face un casting pentru cel de lung metraj, unde vom relua pe larg povestea. Rolurile de prim plan, cele patru, le vom păstra însă, în varianta restrânsă, pentru că vrem să facem o producţie bună, cu actori care să pună în valoare povestea”, adaugă Cristian Alexandru.
Filmul horror, o provocare specială
Deşi echipa de cineaşti lugojeni se află la a patra realizare, regizorul consideră producţia unui horror, chiar şi a unuia de scurt metraj, drept o provocare. „În primul rând ar fi obţinerea autorizaţiei de a filma într-un cimitir din oraş. Apoi, acţiunea trebuie valorificată prin efecte speciale şi mai ales filmări de noapte. Jocurile de umbre şi efectele sunt esenţiale, ceea ce presupune şi o dotare tehnică de care nu dispuneam la filmele anterioare”, explică Alexandru. În plus, filmul cere şi un moment de cascadorie, pentru un accident de maşină.
Imaginea este asigurată de operatorul Sergiu Sfercoci, iar problema mai veche, a unui microfon ambiental pentru filmări, a fost în sfârşit rezolvată. Mai mult, echipa dispune şi de un generator care le dă mai multă libertate de mişcare.
Pentru coloana sonoră, echipa va lua legătura cu compozitorul şi intepretul lugojean Freddy Stauber, stabilit în Germania.
Experienţă în teatru şi film
Atât Cristian Alexandru, cât şi Andreea Luca şi Silviu Boian au experienţă de teatru, înainte de a face film.
„Andreea a mai jucat teatru, dar şi în producţiile noastre şi pregăteşte acest rol de zece luni. Cât despre Silviu, am jucat teatru cu el încă din studenţie, când eram amândoi membri ai trupei timişorene Thespis”, aminteşte Alexandru.
Până acum, lugojenii au mai produs filmele „ªomer cu doctorat” (scurt metraj, 2009), „Jurnalul scriitorului anonim” (mediu metraj, 2010) şi „Amalia” (scurt metraj, 2012), toate tratând subiecte cât se poate de actuale ale societăţii româneşti: absolvenţii fără locuri de muncă, drama copiilor instituţionalizaţi sau abuzul şi sechestrarea de persoane.
Planul cu bătaie lungă al lugojenilor mai cuprinde înfiinţarea unui studio de producţie cu acte în regulă, pentru a putea comercializa DVD-urile cu filme sau pentru a pune la dispoziţia televiziunilor creaţiile proprii.