Curtea Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş va găzdui joi şi vineri a treia ediţie a evenimentului denumit de organizatori Mozaic Gastronomic European.
Curtea Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş va găzdui joi şi vineri a treia ediţie a evenimentului denumit de organizatori Mozaic Gastronomic European.
Uica Mihai vă aşteaptă la Caransebeş cu o mâncare de oaie cum numai el ştie să gătească. Invitaţia făcută cititorilor site-ului redeşteptarea.ro este desigur formulată în stilul inconfundabil al lui Uica: „Mă copii, mânie şî poimânie, Uica îi la Caransebeş, în voreţ la Muzeu, fac la căzanu ăl mare oaie în săc, după aia carne la frisoare cu saft şî tărmăzari, dîn coleaşă friptă, cu costiţă afumată şî smântână stînsă cu vin roşu. Bunăţăţ să vă linjeţ pră mustăţ!”.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, la ora 10, iar între 10:30-13 se vor prepara reţetele. Între 13-14 atmosfera va fi încălzită cu un scurt program folcloric, după care se va face degustarea reţetelor şi acordarea premiilor. Cu această ocazie, în curtea muzeului caransebeşean vor fi instalate 16 corturi şi 12 mese unde vizitatorii pot servi din preparatele bucătarilor. Vineri de dimineaţă vor avea degustări de ţuică şi vin, după care, în jurul orei 16 evenimentul se va încheia.
„Dorim să promovăm diversitatea, varietatea produselor gastronomice tradiţionale şi să punem în valoare patrimoniul gastronomic al regiunii Banat, dat de multiculturalitatea acestei regiuni”, a precizat Daniel Laţcu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Economic şi Cultural Caraş-Severin.
În cadrul mozaicului se vor prepara reţete precum ciuperci cu legume, sarmale cu mămăliguţă şi miere de albine, pateuri de capră, cârnaţi de porc sau capră afumaţi. Doritorii mai pot degusta şi pomana porcului, fasole cu ciolan, gulaş secuiesc, găluşte cu prune sau tradiţionalii cârnaţi virşli.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/uica.jpg”}