Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit de peste 3.500 de ortodocşi ucrainieni din Protopopiatul Lugojului, care cuprinde pe judeţele Timiş şi Caraş Severin.
Parohii ucrainiene se găsesc în Caraş – la Cornuţel, Caransebeş, Reşiţa, Zorile şi Copăcele, iar în Timiş – la Sânnicolau Mare, Soca – Banloc, Remetea Mică – Maşloc, Timişoara, Pădureni, Pietroasa, Ştiuca, Dragomireşti, Criciova şi, bineînţeles – Lugoj. Lor li se adaugă şi sârbii, în număr mai mic, care vor sărbători în principal la Timişoara.
Biserica Ortodoxă Ucrainiană „Sfântul Volodemer”, care de trei ani a primit binecuvântarea Patriarhului Daniel al României de a purta şi numele Sfântului Ieromonah Petru Movilă, se află în centrul evenimentelor de Crăciun şi Anul Nou pe stil vechi la Lugoj.
Joi, 7 ianuarie, în prima zi de Crăciun, de la ora 10, după rânduială, va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de P. On. Părinte Ilie Albiciuc, protopopul ucrainian al Lugojului, în sobor cu p. prof. Grigore Puşcaşu, p. Mihai Meleşi, diacon Daniel Popescu, alţi preoţi şi diaconi.
După ora 12, se mănâncă pentru prima dată de dulce, felurile preferate de ucrainieni fiind cârnaţi afumaţi, mâncare afumată de porc, sarmale şi supă de pui cu tăieţei fini.
Nu se fac însă excese, pentru că această zi de dulce vine după un post aspru, în care sunt permise doar şapte până la 12 feluri de mâncare fără carne, dulciuri sau lapte.
De la ora 15, la Biserica „Sfântul Volodemer” se vor aduna cele două grupuri care vor porni apoi prin Lugojul Român şi cel German, cu colinde pe la casele oamenilor.
Colindătorii se adună apoi la casa unui enoriaş fruntaş, pentru o cină festivă.
Corul bisericii, condus de profesoara Savana Albiciuc, va interpreta vineri, 8 ianuarie, în a doua zi de Crăciun, un buchet de colinzi care a fost prezentat şi la Festivalul de colinzi al ucrainienilor din judeţul Timiş, ţinut la Timişoara anul trecut la 19 decembrie. Concertul va avea loc la Biserica Sf. Volodemer şi va începe la ora 12. De la ora 15, cele două grupuri de colindători vor relua traseul prin oraş, după care se vor reuni la biserică.
Sâmbătă, a treia zi de Crăciun pe stil vechi, va fi celebrat şi Sfântul mucenic Ştefan, arhidiaconul biblic care a intrat în istorie ca primul martir al Bisericii Creştine. Sărbătorile de Crăciun ale ucrainienilor din Timiş şi Caraş se încheie duminică, cu o acţiune organizată de protopopul Ilie Albiciuc, împreună cu părintele Cristian Ardelean, în parohia fruntaşă Soca, din comuna Banloc.
Aici va avea loc un festival de colinzi şi obiceiuri pe stil vechi, susţinut de comunităţile din Banat, cu participarea oaspeţilor din Kula şi Vârşeţ – Serbia.