Sâmbătă, 17 martie 2012, de la ora 19:00, maestrul Tudor Gheorghe îşi va încânta ascultătorii cu un nou spectacol la Sala Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Este vorba despre premiera „Rapsod şi lăutar”
Sâmbătă, 17 martie 2012, de la ora 19:00, maestrul Tudor Gheorghe îşi va încânta ascultătorii cu un nou spectacol la Sala Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Este vorba despre premiera „Rapsod şi lăutar”, un spectacol-lecţie despre separarea clară a muzicii lăutăreşti de muzica populară, care s-a jucat până acum cu casa închisă la Sala Palatului din Bucureşti, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov sau la Teatrul din Constanţa.
Şi prin acest spectacol, ca şi prin cele anterioare, prezentate timp de mai bune de patru decenii pe scenă, Tudor Gheorghe îşi propune să promoveze cultura autentică românescă. Un proiect de acest gen a fost cel din 2006, spectacol ce conţinea cântece din perioada interbelică, intitulat “Calvarul unei inime pribegi” sau „Mahalaua Mon Amour“. Doi ani mai târziu, artistul dedica un întreg concert pentru singura regiune din ţară care a fost sub mai multe imperii (“La margine de imperii”). Tudor Gheorghe punea astfel în valoare muzica veche a Bucovinei, păstrată în peste 500 de partituri şi versuri culese în perioada 1902 – 1916, din iniţiativa Ministerului Culturii de la Viena. La sfârşitul anului 2011, cântăreţul a lansat un nou turneu, cu un spectacol emoţional, foarte puternic şi angajat, intitulat “Degeaba… ?!”, spectacol apreciat ca fiind o creaţie profund originală, în stilul rock-simfonic. Pentru succesul enorm de public pe care îl are la aproape fiecare apariţie, lui Tudor Gheorghe i-a fost înmânată distincţia „Biletul de Aur” la Festivalul Artelor, în 2009, pentru depăşirea cifrei de un milion de bilete vândute în viaţa sa artistică.
Tudor Gheorghe s-a născut în comuna Podari din judeţul Dolj, la 1 august 1945. La 21 ani debuta pe scena Naţionalului din Craiova, ulterior devenind „menestrel la curţile dorului“. Timp de un deceniu, regimul comunist i-a interzis spectacolele, începând cu anul 1979, când a prezentat concertul „Pe-un franc poet”, pe versurile lui Ioan Luca Caragiale. Concertul a fost reeditat în 2002, iar în acelaşi an interpretul a scos şi un album cu acest titlu, conţinând 23 de piese. Cetăţean de onoare al Craiovei şi Chişinăului, Tudor Gheorghe a fost decorat cu Steaua României în Grad de Cavaler şi a primi Ordinul Republicii din partea şeful statului moldav. De altfel, în anul 2011 a pus în scenă „Vremea nemâniei“, pe versurile regretatului poet basarabean Grigore Vieru.
„Redeşteptarea” este partener media al evenimentului. În cariera sa, Tudor Gheorghe a scos nu mai puţin de 25 de albume muzicale, primul fiind „Viaţa lunii” (în 1974), iar ultimul – „Vremea nemâniei”, în 2011. Biletele pentru specatcolul de la Lugoj se găsesc la Librăria „Cornelia Drăgan” de vizavi de Primărie şi costă 50 de lei. Săptămânalul „Redeşteptarea” este partener media al acestui eveniment.