Deşi pare greu de crezut, în anul 2012 mai există printre noi oameni care nu au niciun fel de identitate, deşi unii au vârste destul de înaintate. Conform datelor primite de la Biroul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Lugoj, în municipiu există 532 de persoane care nu au buletin Deşi pare greu de crezut, în anul 2012 mai există printre noi oameni care nu au niciun fel de identitate, deşi unii au vârste destul de înaintate. Conform datelor primite de la Biroul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Lugoj, în municipiu există 532 de persoane care nu au buletin şi nu au fost luate în evidenţă nici măcar ca având un certificat de naştere. Aceşti oameni nu au atribuit un Cod Numeric Personal şi sunt practic inexistenţi ca persoane. „Este posibil să aibă un certificat de naştere, dar nu au fost înregistraţi la Biroul de Evidenţa Populaţiei ca având unul. Ei sunt consideraţi cu domiciliul în Lugoj la naştere, însă la noi nu se mai ştie nimic de ei acum”, ne-a declarat Angelica Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Lugoj. Alţi 206 lugojeni (din care 119 bărbaţi) nu au avut vreodată buletin, deşi au un certificat de naştere înregistrat în evidenţele oficiale.
Nu există în societate!
Toate aceste persoane se confruntă cu mari probleme sociale din cauza lipsei identităţii. În primul rând, sunt cetăţeni români doar pentru că s-au născut pe meleaguri mioritice, dar nu pot să-şi exercite nicunul dintre drepturile fundamentale. Ei nu pot vota, nu pot părăsi ţara, nu se pot angaja şi nu-şi pot cumpăra o casă sau o maşină. De asemenea, nu au dreptul la asigurare medicală, nu pot să se înscrie la niciun examen, nu pot avea permis de conducere, ba chiar nu-şi pot înscrie copilul la şcoală dacă este cazul. Se mai pune şi problema traiului zilnic, neavând un loc de muncă cu acte în regulă.
Infractori inexistenţi. Printre instituţiile care au cele mai mari probleme cu astfel de persoane se regăsesc Poliţia, Jandarmeria, dar şi spitalele. Spre exemplu, dacă vreunul dintre cei care nu au acte comite o infracţiune, el nu poate fi tras la răspundere pe loc. „Conform procedurii, poliţiştii duc persoana respectivă în faţa judecătorului unde aceasta îşi declară datele personale. Pe baza acestor date, i se întocmeşte Cartea de Identitate, urmând ca după aceea, persoana să fie trasă la răspundere pentru fapta comisă. E mai problematic în cazul contravenţiilor, deoarece nu ai pe ce bază să-l amendezi”, ne-a declarat Mădălina Mezdrea, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.
Un caz deosebit înregistrat de poliţiştii lugojeni a fost cel al unui minor născut în Germania care a săvârşit un furt pe raza municipiului. La legitimarea sa, poliţiştii au constatat că minorul nu are nicun act de identitate, ei adresându-se în acest caz Direcţiei de Asistenţă Socială care i-a întocmit actul de identitate, după care a fost tras la răspundere pentru fapta comisă. Rămâne întrebarea cum a intrat în ţară dacă nu avea nici măcar certificat de naştere din Germania.
Spitalul, obligat să-i trateze. Medicii spitalului lugojean s-au confruntat cu cazuri în care anumite persoane internate nu au putut prezenta acte, însă în principal, acestea erau victime ale unor accidente rutiere. „Noi suntem obligaţi să tratăm pacienţii veniţi ca urgenţă şi, în funcţie de decizia medicului, îi internăm în spital 3-5 zile. Dacă chiar nu au niciun act de identitate, solicităm ajutorul poliţiştilor care le întocmesc buletin provizoriu”, spune Teodora Mateescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal.
Boschetarii din Lugoj au buletine. Poliţia Locală Lugoj nu a întâlnit cazuri în care oameni fără identitate să fi comis vreo ilegalitate. Singurii cu care au de furcă agenţii sunt boschetarii care-şi fac veacul prin municipiu, însă aceştia dispun, surprinzător de acte în regulă. „Avem luate în evidenţă la ora actuală aproximativ 40 de persoane care stau sau stăteau pe străzile Lugojului, însă toţi aceştia aveau asupra loc acte de identitate. Fie că erau din Suceava, Bacău sau Mehedinţi, toţi aveau buletine”, ne-a declarat Florin Dumitru, şeful serviciului.
Peste 2.000 de buletine expirate
La această dată, mai există în Lugoj şi 2.152 de persoane cu buletinele expirate. Multe dintre aceste persoane sunt plecate la muncă în străinătate şi nu au revenit în ţară pentru preschimbare. „Motivele pentru numărul mare de buletine expirate sunt diverse. Oamenii fie au uitat să verifice data expirării, fie sunt plecaţi din ţară pentru o perioadă îndelungată şi nu au revenit pentru preschimbare”, mai precizează Angelica Rus, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Lugoj. La întoarcerea în România, autorităţile vamale permit intrarea în ţară a unei persoane care are actul expirat, însă aceasta este înştiinţată să se prezinte la unitatea de care aparţine pentru a-şi procura un act valabil.