Dacã „rãzboiul” dintre Primãrie şi constructorii lui Miloş s-a stins în cazul muzeului, el continuã pentru blocului MAN de pe str. Timişoarei, unde ar fi trebuit sã avem 48 de apartamente sociale.
Dacã „rãzboiul” dintre Primãrie şi constructorii lui Miloş s-a stins în cazul muzeului, el continuã pentru blocului MAN de pe str. Timişoarei, unde ar fi trebuit sã avem 48 de apartamente sociale.
Una dintre cele mai vechi probleme rãmase nerezolvate în municipiul Lugoj este legatã de finalizarea lucrãrilor la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artã şi la blocul de locuinţe sociale de pe strada Timişoarei, din fosta unitate militarã. Ambele obiective au fost încredinţate spre execuţie, încã din timpul mandatului primarului Marius Martinescu, firmei de construcţii condusã de Dãnuţ Miloş, pe atunci preşedinte al PSD Lugoj. Nici actualul primar, coleg de partid cu Miloş, nu a rezolvat situaţia, motivând cã între primãrie şi constructor existã mai multe procese.
Firma Prod Service Miloş SRL a câştigat licitaţia lucrãrilor de la muzeu la 12 mai 2007, având ca termen de finalizare data de 12 noiembrie 2007, adicã şase luni. De atunci, s-au acordat încã doi ani de prelungiri semnate, 24 de luni, care expirau la… 12 noiembrie 2009. La sfârşitul lui 2008 reabilitarea muzeului era realizatã în proporţie de aproximativ 80 %, însã din cauza calitãţii necorespunzãtoare a unor lucrãri, Primãria nu a mai plãtit niciun ban în anul 2009.
Conform studiului de fezabilitate aprobat şi elaborat în 2004, modernizarea şi consolidarea clãdirii Muzeului de Artã şi Etnografie se ridica la 14 miliarde şi 700 de milioane de lei vechi. Ca un aspect inedit, semnalãm cã, la ora semnãrii contractului, primarul Marius Martinescu era în fruntea PDL-ului local, iar Dãnuţ Miloş conducea organizaţia municipalã PSD, la 10 decembrie 2006 fiind ales chiar în Consiliul Naţional al acestui partid.
Nu au mai mers prelungirile, au început procesele!
Blocul MAN, dupã a doua prelungire, ar fi trebuit finalizat la 30 octombrie 2009. De atunci, s-au adunat prelungiri peste prelungiri, litigii şi procese. De şase ani, viitorul bloc de locuinţe sociale se aflã în stare de degradare, în ciuda faptului cã acolo existã o clauzã de contract care prevede penalizãri zilnice de 0,1% din valoarea lucrãrii neexecutate, dacã aceasta nu se face la timp. În februarie anul trecut, Primãria Lugoj solicita 1,315 milioane de lei în instanţã pentru plata penalitãţilor de întârziere, iar firma lui Miloş cerea, la rândul ei, un act adiţional la contract.
Am încercat sã vedem ce noutãţi mai sunt în legãturã cu cele douã obiective a cãror inaugurare a fost mereu amânatã. La întrebarea „Ce relaţie aveţi cu Dãnuţ Miloş, constructorul?”, primarul Francisc Boldea rãspunde „am o relaţie bunã”, adãugând, dupã o scurtã pauzã: „în prezent”.
Boldea precizeazã cã „nu mai suntem în niciun litigiu legat de Muzeu. Dânsul lucreazã acuma la terminarea parchetãrii ultimelor opt sãli de la parterul instituţiei, unde în data de 14 august vom deschide Secţia de Etnografie a Muzeului. Am alocat suplimentar încã 71.000 de lei din bugetul pe acest an pentru ca, odatã cu Festivalul Internaţional de Folclor, sã dãm practic în folosinţã şi muzeul”.
Cu toate astea, edilul şef al municipiului recunoaşte cã au mai rãmas câteva probleme şi litigii, dar „asta nu înseamnã cã avem probleme personale, ci doar probleme instituţionale, între firma dânsului şi municipalitate”.
Boldea dã vina pe Miloş şi Martinescu
Boldea spune cã „în anul 2007, s-au plãtit 4 miliarde de lei fãrã ca firma d-lui Miloş sã execute ceva. Pe acest lucru ne judecãm şi acum, pentru cã eu nu pot plãti acelaşi obiectiv a doua oarã.
Sperãm ca justiţia sã dea o decizie bunã, astfel încât sã recuperãm cele patru miliarde plãtite înainte de a veni eu primar, pentru o lucrare neexecutatã. Imediat ce se dã o sentinţã definitivã şi irevocabilã, începem lucrãrile care sperãm sã fie gata într-un an de zile. Dar sã fie o soluţie definitivã şi irevocabilã pentru cã, repet, Primãria nu poate plãti de douã ori acelaşi obiectiv”.
Primarul spune cã în bugetul local sunt cuprinse sume pentru blocul social aflat în disputã: „Avem prevãzut 6,5 mrd pentru acest an”.
De ce nu se lucreazã la bloc?
La ora actualã, litigiul dintre Primãria Lugoj şi firma lui Dãnuţ Miloş constã în douã dosare. „Existã un dosar cu pretenţiile referitoare sumele de bani rezultate din întârzieri şi penalitãţi, promovat de Primãria Municipiului Lugoj. Cu acest dosar suntem încã la fond, deci nu s-a finalizat nici în prima instanţã. În al doilea dosar, Miloş ne-a acţionat în judecatã pentru obligare la încheierea unui act adiţional la contract. Aici suntem în faza de recurs a lui. Ambele procese sunt în legãturã cu blocul de pe strada Timişoarei”, ne-a declarat juristul Dan Ciucu, secretar al Municipiului Lugoj.
Întrebat de ce mai sunt cuprinse sume la buget pentru obiectivele aflate în litigiu, Ciucu explicã: „Acest buget s-a ţinut în fiecare an, sperând cã se poate lucra în continuare. În momentul finalizãrii litigiului, este bine sã ai aceşti bani la dispoziţie şi sã nu aştepţi dupã rectificãri de buget care sã ia bani de la alte obiective. Cu alte cuvinte, sã fii gata sã începi efectiv lucrãrile dupã terminarea litigiului”. El mai precizeazã cã blocurile respective sunt considerate investiţii în derulare, iar legea obligã ca la buget sã fie cuprinşi bani pentru obiectivele în curs de realizare.