Lotul 1 al autostrăzii Lugoj-Deva a devenit o sursă serioasă de venit pentru hoţii de motorină. Lucrările la autostradă se întind la momentul actual de la km 0 (zona Belinţ) până la km 27, plus şoseaua de legătură cu Lugojul, de 11 km.
Lotul 1 al autostrăzii Lugoj-Deva a devenit o sursă serioasă de venit pentru hoţii de motorină. Lucrările la autostradă se întind la momentul actual de la km 0 (zona Belinţ) până la km 27, plus şoseaua de legătură cu Lugojul, de 11 km. Sutele de utilaje din acest perimetru consumă zilnic între 16.000-20.000 de litri de combustibil. Dintre aceştia, aproximativ 3.000 de litri sunt furaţi în fiecare noapte. Şeful de şantier susţine că hoţii, care sunt chiar şoferii firmei, lucrează atât de strâns în echipă, încât fură cu toţii aceleaşi cantităţi.
„Avem probleme mari în fiecare noapte cu furtul de motorină. Este vorba de oamenii noştri, şoferii în general, care, din câte am auzit, se laudă că fac cel puţin 1.000 de lei pe lună numai din motorina vândută. Ne dispar cam 3.000 de litri pe zi. Dacă tu ai un camion şi eu am unul, trebuie să furi aceeaşi cantitate ca să nu fie suspiciuni. Gândiţi-vă atunci la toate utilajele care sunt pe autostradă”, ne-a declarat Adriano Scatena, şeful de şantier al firmei Tirrena Scavi, care efectuează lucrările.
Paznicii sunt şi ei implicaţi. Inginerul italian susţine că prima măsură pe care o va lua este să schimbe firma de pază, deoarece angajaţii acesteia ar fi şi ei implicaţi. „Noi credem că se fură împreună cu paza, pentru că nu ar putea fi posibil acest lucru dacă paznicii nu ar fi şi ei implicaţi. Gândiţi-vă că numai azi dimineaţă (n. r. 4 iulie) am descoperit că s-au furat 150 de litri de la un excavator după ce au spart un lacăt şi au rupt un sigiliu. Înseamnă că paza e în acord cu hoţii. Chiar am început să mă interesez pentru a schimba firma care păzeşte şantierul”, mai spune Scatena.
Poliţiştii din Belinţ sunt în plină glorie în această perioadă, după ce, la fiecare câteva zile, le cade în plasă câte un cumpărător de motorină pe şoselele din ţipari, Păru, Coşteiu sau pe DN6. Aşa s-a întâmplat şi în noaptea de luni spre marţi, 2/3 iulie. În timp ce executau serviciul de patrulare, poliţiştii Secţiei 5 Rurale Belinţ au oprit o maşină care circula pe D.J. 609 B, în localitatea Ţipari. La controlul autoturismului condus de C. Ioan din Iosifălău s-au descoperit 9 canistre cu 210 litri de motorină pentru care acesta nu deţinea niciun document de provenienţă. ”Poliţiştii au stabilit că bărbatul a cumpărat motorina ocazional de la un angajat al firmei care execută lucrări la autostradă. Motorina a fost confiscată, iar cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat şi pentru identificarea făptuitorilor”, ne-a declarat Mădălina Mezdrea, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.
Nu s-a depus plângere la Poliţie. Cu toate că volumul motorinei furate de pe autostradă este foarte mare, la Poliţie nu a fost înregistrată nicio plângere în acest sens, astfel că şansele ca şoferii să fie prinşi când vând motorina sunt minime. În cazurile când, la controalele efectuate pe şosele, sunt depistaţi doar cumpărătorii iar aceştia nu dau numele persoanei care le-a vândut motorina, poliţiştii nu pot face mai mult decât să confişte marfa, iar dosarul rămâne cu autor necunoscut.