Din aproximativ 200 de copii de grădiniţă din municipiul Lugoj, 30% au fost depistaţi cu diferite probleme ce ţin de vedere. Printre aceştia sunt şi micuţi cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani. Din aproximativ 200 de copii de grădiniţă din municipiul Lugoj, 30% au fost depistaţi cu diferite probleme ce ţin de vedere. Printre aceştia sunt şi micuţi cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tinerii din ziua de azi, mai ales copiii, se folosesc exagerat de mult de tehnologia avansată. Unul dintre cele mai nocive “rezultate” ale progresului tehnologic este computerul.
Cu toate acestea, mulţi copii dezvoltă o relaţie bolnăvicioasă cu calculatorul, a cărui îndepărtare le poate provoca adevărate crize. Folosirea îndelungată a computerului are efecte negative atât asupra dezvoltării psiho-sociale, cât şi asupra întregii sănătăţi, aşa cum este şi sănătatea ochilor.
“Copiii de când sunt mici folosesc calculatorul, televizorul, chiar la vârste foarte fragede şi de multe ori părinţii sunt fericiţi să îi lase în faţa calculatorului. Nu e bine să fie lăsaţi prea mult pe calculator, totul ar trebui făcut cu măsură. În al doilea rând, sunt probleme de iluminaj, deci sunt săli de clasă care sunt prost luminate, se face economie. De asemenea, sunt persoane care acasă trăiesc dîn economii şi din acest motiv apar tot felul de probleme”, a declarat Bakskay Căpeţan, medic oftalmolog.
Cei mai mulţi copii care ajung la un control oftalmologic, sunt îndrumaţi de dascăli. “În general, profesorii noştri şi învăţătoarele, mai ales, au puţină experienţă şi îşi dau seama de aceste defecte şi ştiu să îndrume copilul. Foarte mulţi copii care vin la mine sunt îndrumaţi de învăţători. Este bine să vină la o vârstă fragedă. De ce? Pentru că poate să fie un defect la unul sau la ambii ochi. De exemplu, poate îi fuge vederea, dar vede bine cu ambii ochi. ăsta este un caz fericit. Dar sunt şi cazuri nefericite, destul de multe din păcate, în care el nu vede cu un ochi şi atunci se produce aşa numita ambliopie şi asta este periculoasă”, explică Bakskay Căpeţan.
În ultima perioadă, tot mai mulţi copii mici au fost depistaţi cu tulburări de statică oculară, dar şi mici defecte. Pe lângă calculator şi televizor, o altă cauză care afectează vederea este alimentaţia nepotrivită.
“La copiii mici am rămas surprins, deoarece defectele par mai multe decât au fost şi eu sunt de părere că o cauză este şi alimentaţia care este proastă, adică noi nu ştim să mai mâncăm peşte sau preparate de brânzeturi. Am făcut nişte deplasări la grădiniţe şi acolo am observat aceste defecte. Din 200 şi ceva de copii, câţi am verificat, aproximativ 30% dintre aceştia se confruntă cu probleme ce ţin de vedere. Aici m-am adresat copiilor mici, de doi ani, de trei ani, şi la un copil mic este foarte greu să-i cuantific vederea. Am un aparat cu care pot să-i măsor vederea, dar nu pot să o cuantific. E foarte important să văd dacă el vede cu un ochi sau cu amândoi. ăsta este lucrul care mă interesează şi care trebuie rezolvat”, este de părere Bakskay Căpeţan.
Dacă nu doriţi să vă confruntaţi cu asemenea probleme, este esenţial să le impuneţi copiilor nişte reguli, încă de la vârstă fragedă şi mai ales, din momentul achiziţionării unui computer. Nu ezitaţi să apelaţi la un medic specialist dacă aveţi cea mai mică bănuială că ceva nu este în regulă. Cu cât se descoperă problema mai repede, cu atât sunt şansele mai mari ca situaţia să nu scape de sub control.
“În primul rând, părinţii trebuie să-şi urmărească copilul, să vadă cum se uită la obiecte. Dacă apropie obiectele, dacă se uită cu un singur ochi, atunci e bine să meargă la un consult. Cu cât se descoperă problema mai repede, când este mai mic, cu atât posibilitatea de a se îndrepta este mai mare”, a adăugat Bakskay Căpeţan.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/probleme-vedere.jpg”}