Şoferii imprudenţi care apasă prea tare pedala de acceleraţie în Germania sau trec pe culoarea roşie a semaforului în Franţa vor primi amenda chiar acasă… în România.
Guvernul a aprobat, la începutul lunii septembrie, un proiect de lege ce vizează schimbul transfrontalier de informaţii, între autorităţile competente din România şi cele din celelalte state membre sau din statele participante, privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră.
Procedura de informare se declanşează atunci când încălcarea a fost săvârşită cu un vehicul înmatriculat într-un stat membru sau stat participant, altul decât statul în care a fost săvârşită fapta, precum şi facilitarea executării de către autorităţile române a sancţiunilor aplicate pentru încălcări săvârşite pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate în alte state membre şi în statele participante.
Amenzile transfrontaliere se aplică numai pentru câteva încălcări ale normelor de circulaţie.
Şoferii români primesc amenzile acasă pentru depăşirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranţă şi condusul sub influenţa alcoolului. La acestea se adaugă conducerea sub influenţa drogurilor, utilizarea ilegală a benzii de urgenţă şi folosirea unui telefon mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare în timpul conducerii.
De asemenea, sunt amendaţi şi motocicliştii care nu poartă cască de protecţie. Directiva nu se aliniază şi la legislaţia rutieră sau cuantumul amenzilor din România.
Astfel, şoferii sau motocicliştii sunt sancţionaţi potrivit legislaţiei statului în care au comis contravenţia. Directiva Uniunii Europene 2011/82 a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 5/2014 modificată şi completată luna aceasta . În lege se prevede că şoferii, cetăţeni români, amendaţi în statele membre U.E, vor primi amenzile la adresa domiciliului din România, iar cetăţenii din statele membre U.E care săvârşesc contravenţii la regulile de circulaţie pe teritoriul României vor primi amenzile la domiciliul din respectivele state.
Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire.
În România, instituţia care se ocupă de transmiterea şi procesarea acestor informaţii este Direcţia Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.