În ultima sâmbătă din luna martie, România trece la ora de vară făcând din ziua de 29 martie cea mai scurtă din anul 2015. Ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. După trecerea la ora de vară, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal va fi de 3 ore. Din cauza acestei schimbări, corpul uman poate suferi pe timp scurt câteva afecţiuni cunoscute la asemenea schimbări, cum sunt insomnia, pierderea poftei de mâncare sau incapacitatea de concentrare.
Ideea trecerii la ora de vară i se atribuie lui Benjamin Franklin, care a scris un eseu intitulat „An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” (Un proiect economic pentru a diminua costul luminii), trimis editorilor revistei „The Journal of Paris”, în 1784, scrie Adevărul. Pe scurt, Franklin propunea ca parizienii să facă economie de lumânări şi să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp. Dar ideea sa nu a fost pusă în aplicare decât mult mai tâziu.
Despre schimbarea orei de la cea de iarnă la cea de vară specialiştii spun că, deşi schimbarea poate avea un impact negativ asupra corpului uman, acesta nu poate fi unul de durată şi afectează de obicei doar persoanele sensibile.
„În primul rând, o să fie o problemă la adaptarea cu noua oră de vară în sensul că, aşa cum se zice în popor, o să dormim mai puţin. Faptul că lumina creşte în timpul zilei, creşte şi activitatea pe durata orelor de lumină, astfel că trecerea nu ar trebui să aibă efecte dezastruoase. În general, în două sau trei zile, corpul uman reuşeşte să revină la un program normal de somn şi de odihnă, cu atât mai mult cu cât în zilele de vară facem mai multe activităţi fizice în aer liber şi care ne fac să avem un somn odihnitor”, a declarat pentru Redeşteptarea Mircea Şerpe, medic specialist.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 1:00. Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.