Parfum, culoare, dar şi multă muncă în gospodăria unor locuitori din satul Curtea. Oamenii au o plantaţie mai inedită pentru mediul rural – de trandafiri. Produsele realizate din aceste flori ajung până şi în îndepărtata Chină.
Soţii Grecu, Vasilica şi Ciprian, au dezvoltat de circa doi ani la Curtea o plantaţie de trandafiri ”Rosa Damascena” care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi numără 600 de butaşi. Florile sunt extrem de parfumate, fapt pentru care sunt şi căutate. Din petalele lor se fabrică siropuri, dulceţuri, ceaiuri, dar şi parfumuri.
”Avem suficient pământ şi în urmă cu vreo doi ani ne-am gândit să facem şi altceva decât să cultivăm doar grâu şi porumb. Aşa ne-a venit ideea cu trandafirii. Am găsit pe cineva la Braşov şi am luat într-o primă fază 300 de butași, după care am mai luat alţi 300. Ne oferea şi desfacerea şi din ce ştim, dulceţurile şi siropurile pe care le producea erau exportate chiar şi în China”, ne-a spus Ciprian Grecu.
Produse ”bio”
Întreţinerea unei astfel de culturi nu e deloc uşoară şi implică o activitate zilnică, pentru că trandafirii trebuie săpaţi, udaţi trataţi şi bineînţeles recoltaţi.
”E de lucru, pentru că recoltăm petalele zilnic. Încep să înflorească din luna mai şi până toamna târziu. Fac în permanenţă flori. Apoi, trebuie şi trataţi împotriva insectelor, însă tot ce folosim este bio. Îi stropim cu macerat de urzică şi ardei iute. Le dăm putere cu gunoi de grajd. Petalele culese trebuie lăsate o perioadă îndelungată la uscat, se opresc şi apoi se macină. Facem siropuri şi dulceţuri, dar şi ceaiuri”, ne-a declarat şi Vasilica Grecu.
Desfacere greoaie
Gospodarii încearcă să – şi dezvolte cultura prin atragerea de fonduri europene, însă deja au apărut problemele legate de proiecte şi desfacere.
”Până acum avem strânse aproape 100 de kilograme de petale. Le dădeam la Braşov cu 28 de lei/kg, dar anul acesta s-a întâmplat ceva, pentru că nu reuşim să luăm legătura cu cel care aveam contractul. Încercăm să le vindem, şi de aceea chiar şi prin intermediul dumneavoastră, căutăm cumpărători. Apoi, proiectele nu le putem face strict pe această floare. Va trebui să mai adăugăm şi alte culturi. Eu am speranţa că într-un final voi reuşi să finanţez cultura şi să o dezvolt. Am nevoie de un minim de 2.000 de butaşi, deoarece vreau să extrag din petale esenţă pentru parfumuri. E nevoie de bani şi pentru achiziţionarea utilajelor de producere, dar nu mă dau bătut”, spune hotărât Ciprian Grecu.
Pe piaţă, un butaş de trandafiri ”Rosa Damascena” are preţuri cuprinse între 3 şi 6 euro. Ei pot rezista şi la temperaturi de minus 20 de grade. Din această floare se extrage cu 30% mai mult ulei decât din oricare alta.