Poveștile cu Lugojul, exemplu de multiculturalitate și conviețuire, le știe toată lumea, fiind deja un clișeu în discursul personalităților publice de pe la noi. Tot pe aceeași linie adăugăm orășelul liniștit, curat…plus alte superlative, care însă câteodată sunt departe de adevăr.
Asta, pentru că fiecare pădure e cu uscăturile de rigoare și tot așa, fiecare oraș cu țiganii lui. Nu rromi, pentru că aceia măcar încearcă să pară altceva, aici vorbim de țigani care nu îi interesează de nimeni și nimic, pentru că vorbesc mult și tare, amenință și mai și bat.
Nimic nou sub soare, asta se întâmplă cam peste tot, doar că e destul de ciudat cum, într-un oraș de sub 50.000 de locuitori, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, onor polițiștii noștri sunt mereu luați prin surprindere. Sau poate, cum bine spunea cineva, sunt prea prietenoși și până să salute fiecare țigan recalcitrant uită despre ce fapte este vorba sau de ce au descins acolo. E greu de crezut că o mână de scandalagii nu pot fi ținuți în frâu și fac ce vor și mai ales când vor.
Doar să arate că și ei contează, iar din nefericire asta le iese mult prea bine. Pentru că deși ne enervează să admitem, în ultima vreme parcă contează (cacofonie voită!) mult mai mult decât polițiștii.
Care nu intervin decât atunci când scandalul e prea mare și a explodat în fața opiniei publice, altfel așteaptă plângeri, sesizări, comenzi de la centru, schimbarea vremii, alinierea planetelor și, de ce nu, sfârșitul lumii.
Probabil că acțiunile de prevenire sunt un fel de frecție la picior de lemn, dar măcar parcă i-ar face pe domnii polițiști mai prezenți în viața comunității. Oare ar fi discriminare dacă zilnic, o mașină a politiei ar patrula, cu 5 kilometri pe oră și girofarul pus, în zonele roșii din punct de vedere al scandalurilor.
Da, așa ca-n filme! Și tot ca în filme să intervină, brusc, prin forță și determinare. Zonele de conflict se știu foarte bine, mă gândesc că și dom’ Mihai (citat dintr-un baștan, la ultimele conflicte), recte comisarul șef Mihai Tonenchi, are ceva informații despre ce se întâmplă pe Caransebeșului, Mărășești, Ștefan cel Mare.
Până la urmă e de datoria acestora să intervină și nu a unor grupuri de pe rețele de socializare să incite la răscoale și acțiuni violente. Deci, ne mișcăm și noi puțin? Sau așteptăm ANAF-ul să intervină, spaima cea mai mare a țiganilor