Traian Vuia este autorul primului zbor din lume cu mijloace mecanice la bord. Evenimentul s-a petrecut la 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, însă lipsa reprezentanţilor Autorităţii Aeronautice Franceze l-a privat pe Vuia de meritata recunoaştere internaţională.
Traian Vuia s-a născut în anul 1872 la Surducul Mic, sat care îi poartă astăzi numele. A urmat cursurile primare la Bujoru şi Faget, iar între 1884 şi 1892 urmează liceul la Lugoj. După absolvirea bacalaureatului, în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică şi a urmat pentru un an cursurile Politehnicii, secţia mecanică, la seral. Neavând destui bani, se înscrie la Drept, pe care îl absolvă Magna cum Laude a Facultăţii de Drept din Budapesta, venind ca stagiar la birourile avocaţionale ale lui Coriolan Brediceanu şi George Dobrin.
Întors la Lugoj, a continuat să studieze problema zborului uman şi începe să-şi construiască primul aparat de zbor, pe care l-a numit aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reuşeşte să-şi ducă la capăt proiectul şi decide în schimb să plece la Paris, în iulie 1902. Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată.
Timp de 50 de ani, Traian Vuia a trăit şi a creat în Franţa, patria sa adoptivă. Pe lângă aparatul de zbor Vuia 1, românul a lucrat în timpul Primului Război Mondial la Biroul de Invenţii al Ministerului Apărării din Franţa, unde a creat şi perfecţionat o serie de arme ofensive. Printre cercetările sale se mai numără experimentarea unui elicopter în 1920 şi perfecţionarea cazanelor cu aburi.
În semn de recunoştinţă, Guvernul Francez i-a acordat cetăţenia acestei ţări. La 14 septembrie 2013, la Montesson, cu ocazia Zilelor Oraşului, a fost dezvelită placa memorială Traian Vuia. Pe ea scrie: „Traian Vuia 1872-1950 Le 17 aout 1903 il a obtenu le premier brevet pour l’Aeroplane – automobile. Septembre 2013”, adică „Traian Vuia 1872-1950 La 17 august 1903 a obţinut primul brevet pentru aeroplanul – automobil. Septembrie 2013”. Placa se află pe holul de la intrarea în primăria Montesson, alături de bustul său.